Madrid wil de Europese hoofdstad van witwasbestrijding worden

door admin
Madrid wil de Europese hoofdstad van witwasbestrijding worden

Afgelopen woensdag presenteerden de nationale regering van Spanje, samen met de regionale Madrileense regering en Spaanse Europarlementariërs, hun bid in Brussel om de Europese organisatie AMLA naar Madrid te halen. AMLA (de Engelse afkorting voor Authority for Anti-Money Laundering) is de prestigieuze nieuwe Europese autoriteit tegen witwaspraktijken.

De EU heeft in 2021 besloten om AMLA op te richten, maar er is nog geen overeenstemming bereikt over waar die organisatie zich gaat vestigen.

Opvallende samenwerking

 De samenwerking hierbij tussen de landelijke regering en die van de regio Madrid is opvallend, zeker in het licht van de recente lokale verkiezingen. De president van de regio Madrid, Isabel Díaz Ayuso van de conservatieve Partido Popular, is een van de grootste criticasters van de socialistische premier Pedro Sánchez. De regionale regering van Madrid ligt dan ook vaak op ramkoers met de landelijke regering. Maar de vestiging van een belangrijk instituut als het AMLA in Madrid overstijgt blijkbaar de partijbelangen.

Madrid beste papieren

Officieel is de selectieprocedure voor de vestigingsplaats van het AMLA nog niet gestart, maar Madrid wil zich alvast informeel in de kijker spelen in Brussel. In oktober 2022 had de burgemeester van Madrid al aangekondigd dat zijn stad zich kandidaat wilde stellen. Het is ook al bekend dat Madrid niet de enige stad is die op dit belangrijke instituut aast. Grote steden als Parijs, Frankfurt en Wenen zijn ook in de race. Maar de voorstanders denken dat Madrid de beste papieren heeft.

Spanje voorloper

 Spanje loopt internationaal voorop in het bestrijden van witwassen. En dan vooral waar het de financiering van terroristische activiteiten betreft. Bestrijding van terrorisme was sowieso een van de belangrijkste redenen voor de EU om het AMLA op te richten. Er is dus voldoende kennis en ervaring in Madrid beschikbaar.

Hoge levensstandaard

Bovendien biedt Madrid de bezoeker een hoge kwaliteit van leven, beschikt het over alle mogelijke faciliteiten en zijn de kosten van het levensondhoud er relatief laag. Tenminste, als je het afzet tegen andere Europese hoofdsteden. Dat is interessant voor toekomstige werknemers van het instituut.

Glaspaleis

Madrid biedt ook al een concrete plek waar de autoriteit zich kan vestigen. Het zogenaamde ‘glastoren’ (Torre de Cristal) in het noorden van de stad kan per direct in gebruik worden genomen. Dit kantoorgebouw van vijftig verdiepingen is per snelweg direct te bereiken vanaf het vliegveld.

Politieke troef

Ook politiek gezien heeft Madrid een goede troef in handen. Het is namelijk een van de weinige Europese hoofdsteden waar zich nog geen belangrijk EU-orgaan heeft gevestigd. Dat is een belangrijk argument in de koehandel waar het verdelen van Europese instellingen vaak op neerkomt. Met de vestiging van het AMLA hoopt Madrid haar imago als een stad met internationale allure te versterken.

Witwasschandalen

Na een aantal witwasschandalen bij Europese banken (waaronder bij de Nederlandse ING), besloot de EU in 2019 tot een ambitieus pakket aan maatregelen om witwassen tegen te gaan. Een van die maatregelen was het inrichten van een autoriteit die de anti-witwasactiviteiten van de lidstaten moet gaan coördineren. Criminaliteit, en daarmee witwassen, gaat immers steeds meer over landsgrenzen heen. Die autoriteit werd het AMLA. Het AMLA moet in 2024 opstarten en in 2026 volledig operationeel zijn.

Rechtstreeks toezicht

Het AMLA krijgt zo’n 250 medewerkers. Het orgaan moet internationale normen gaan opstellen voor financiële transacties en de samenwerking tussen lidstaten op dit gebied stimuleren. Het krijgt ook een aantal specifieke bevoegdheden om rechtstreeks toezicht uit te oefenen op bepaalde financiële instellingen, waaronder risicovolle aanbieders van cryptovaluta.

Dit vind je misschien ook leuk