
De sectoren waar banen verdwijnen, zijn de gebruikelijke: detailhandel, horeca en de publieke sector, die seizoenskrachten voor de zomervakanties ontslaat. Dat maakt september doorgaans een moeilijke maand voor de werkgelegenheid vanwege het einde van het hoogseizoen in het grootste deel van het land.
ADVERTENTIE
Zoals in voorgaande jaren neemt het aantal mensen dat zich inschrijft bij de openbare arbeidsdiensten toe in vergelijking met augustus. Het aantal geregistreerde werknemers groeit licht, zij het bescheiden. De gegevens die dinsdag zijn gepubliceerd door het ministerie van Arbeid en Sociale Zekerheid melden 19.768 nieuwe werklozen en een stijging van 18.295 geregistreerde werknemers.
Dit resulteert in een werkloosheidstoename van 0,73% ten opzichte van de voorgaande maand. Dit cijfer is slechter dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar (0,18%). Niettemin blijft de werkloosheid op jaarbasis aanzienlijk dalen, met een daling van 7,46%, waardoor het totale aantal werklozen, namelijk 2.722.468, het laagste is voor de maand september sinds 2008.
Werkgelegenheid op jaarbasis groeit aanzienlijk
Wat betreft het aantal geregistreerde werknemers, is de maandelijkse groei slechts 0,09%, lager dan het gemiddelde van het afgelopen decennium (0,13%). Niettemin groeit de werkgelegenheid op jaarbasis eveneens aanzienlijk, met 2,7% (544.508 werknemers). Het bereikt een recordaantal geregistreerde werknemers bij de Sociale Zekerheid voor de maand september: 20.724.796.
Per sector
De sectoren waarin banen verdwijnen, zijn gebruikelijk voor deze maand. In het algemene regime verliezen de detailhandel (-40.024), de horeca (-32.223) en de publieke sector (-39.503) werknemers, omdat ze de seizoensarbeiders die de zomervakanties invulden, niet langer nodig hebben. Daarentegen kent het onderwijs een sterke toename van 85.817 geregistreerde werknemers ten opzichte van de vorige maand (9,51%) vanwege het begin van het schooljaar. Op jaarbasis winnen vrijwel alle sectoren banen, met de horeca als koploper met 82.727 nieuwe geregistreerde werknemers.
Zelfstandigen
In het zelfstandigenregime doet zich iets soortgelijks voor ten opzichte van de vorige maand, met grotere banenverliezen in de horeca (-2.521) en de detailhandel (-1.053). Tegelijkertijd doen deze dalingen zich ook voor op jaarbasis, met 1.338 minder zelfstandige werknemers in de horeca en 16.159 minder in de detailhandel. Dit zou te wijten kunnen zijn aan een verschuiving van arbeidskrachten naar het algemene regime.
Jongerenwerkloosheid stijgt aanzienlijk
Deze verschuiving in de sectoren heeft ook gevolgen voor de werkloosheid, met een afname ten opzichte van de vorige maand in de landbouw (-2,06%), industrie (-0,09%) en bouw (-1,74%), zodat deze alleen stijgt in de dienstensector met 0,98%. De werkloosheid groeit ook onder de groep mensen zonder eerdere werkervaring met 2,85%, wat een zorgwekkend gegeven is, aangezien deze stijging ook op jaarbasis wordt waargenomen (1,76%).
Dit weerspiegelt zich in een aanzienlijke stijging van de werkloosheid onder jongeren jonger dan 25 jaar in vergelijking met augustus, namelijk 9,07%, wat veel hoger is dan de 0,73% stijging in de totale bevolking. Sterker nog, binnen deze leeftijdsgroep is de werkloosheid slechts 2,51% lager op jaarbasis. Dit kan te wijten zijn aan het feit dat meer jongeren in september op zoek gaan naar werk, hetzij omdat ze streven naar hun eerste baan, hetzij vanwege het einde van de zomerbanen, aangezien ook het aantal geregistreerde werknemers onder de 25 jaar afneemt in vergelijking met augustus.
Aandeel vast werk neemt toe
Aan de andere kant blijft het aandeel van vast werk toenemen ten opzichte van het totaal. In september 2023 was 77,8% van de werknemers geregistreerd bij het Algemene Stelsel van Sociale Zekerheid werkzaam op basis van een vast contract. In vergelijking met dezelfde maand in 2019 bedroeg het percentage vast werk ten opzichte van het totaal slechts 62,4%. Onderverdeeld naar het type vast contract, bevindt het grootste deel (73,7%) zich in de categorie van fulltime vaste contracten, 18,6% betreft deeltijdse vaste contracten en 7,7% valt onder de categorie van vaste discontinuïteit.