
Ze vonden de fossiele afdruk van een gigantische 'kakkerlak', die ongeveer één meter lang moet zijn geweest. Dit bijzondere fossiel, gevonden in het berggebied La Sierra de las Cabras in Jumilla, Murcia, is zo uniek dat het niet met enige bekende soort uit de groep van de arthropoden kan worden geïdentificeerd. Daarom is het vernoemd naar Aenigmatipocus jumillensis.
ADVERTENTIE
Samenwerking
De vondst, gepubliceerd in de Journal of Iberian Geology, is het resultaat van de samenwerking tussen onderzoekers van verschillende universiteiten en instellingen, waaronder de Universiteit van Huelva, het Museo de Etnografía y Ciencias de la Naturaleza de Jumilla, de Universidad Complutense en de Universidad de La Rioja. De onderzoekers werkten samen aan de ontdekking, reiniging van de vindplaats, en het bestuderen van de leeftijd van de terreinen, de omgeving waarin de sedimenten werden gevormd, en de biologische onderzoeken.
Fascinerende inzichten
De structuur van de fossiele afdruk biedt fascinerende inzichten. De afdruk gelijkend op een kakkerlak bestaat uit groepen van drie parallelle en afwisselende afdrukken of triaden. Elke afdruk toont een depressie met een centraal lichaam dat drie keer langer is dan breed, met rechte of licht gebogen wanden. Deze kenmerken suggereren dat het dier mogelijk zes poten had, waarvan er drie de grond raakten, wat wijst op een blatodeo (kakkerlak) van ongeveer één meter lang. Het lijkt erop dat het dier werd gesleept terwijl het gekanteld was door een stroming in een ondiep moerasachtig milieu.
Exacte identificatie blijft een raadsel
Deze vondst biedt volgens de onderzoekers een zeldzame blik op het oude dierenleven en de ecologie van de regio Murcia. Het roept ook vragen op over de omvang en het gedrag van de prehistorische fauna die in dit gebied leefden. Ondanks de uitgebreide analyse blijft de exacte identificatie van dit arthropod, Aenigmatipocus jumillensis, een raadsel. De onderzoekers blijven speuren naar aanvullende gegevens die meer licht kunnen werpen op dit fascinerende wezen en zijn rol in het ecosysteem van het late Mioceen.
Lees ook: Archeologische vondsten in Spanje leggen belangrijk Joods erfgoed bloot
De Sierra de las Cabras in Jumilla
De Sierra de las Cabras in Jumilla, Murcia, is een unieke en belangrijke paleontologische vindplaats. Deze vormt samen met de Hoya de la Sima een van de meest interessante paleontologische complexen in het Iberisch Schiereiland en is volgens recente onderzoeken meer dan zeven miljoen jaar oud. Dit is ouder dan aanvankelijk werd gedacht; men ging uit van een leeftijd van vijf miljoen jaar. Deze nieuwe datering plaatst de vindplaats in een periode van grote geologische activiteit, tijdens de overgang tussen de Tortoniense en Messiniense geologische periodes.