
De stijging van de grondstofprijzen, veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis en droogte, heeft de rentabiliteit van de landbouwbedrijven aanzienlijk verminderd. Dit heeft geleid tot een afname van de werkgelegenheid in de landbouwsector en stimuleert arbeiders om andere kansen te zoeken, met name in de horeca.
COVID-19 en de impact op toerisme en horeca
De pandemie heeft een grote impact gehad op het toerisme en de horeca, twee pijlers van de Spaanse economie. De sluiting van bars en restaurants tijdens lockdowns leidde tot een verlies van veel horecapersoneel, die naar andere sectoren uitweken. Nu het toerisme zich herstelt, kampt de horeca met een tekort aan arbeidskrachten.
Lees ook: Toename pinbetalingen in Spanje pakt verwoestend uit voor horecapersoneel
Trends in de arbeidsmarkt
De landbouwsector kreeg er in het derde kwartaal 16.900 werklozen bij, met een totaal van 148.200 werklozen. In vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2022 daalde het aantal werklozen echter met 11.000 personen. Desondanks is er in een jaar tijd een afname van 27.100 werkenden in de landbouw genoteerd.
Exodus van landbouwarbeiders
Elk jaar sluiten ongeveer 2.600 zelfstandige landbouwers in Spanje hun bedrijven. De huidige statistieken tonen een daling van het aantal zelfstandige landbouwers en veehouders van 18.500 in zeven jaar tijd. Deze neerwaartse trend duidt op een kritiek punt in de Spaanse landbouwsector.
Gevolgen voor de voedselproductie
Deze ontwikkelingen in de landbouwsector hebben directe gevolgen voor de voedselprijzen en de algemene economie. Een vermindering van de binnenlandse voedselproductie kan leiden tot een grotere afhankelijkheid van invoer en een toename van de voedselprijzen.