Inheemse druiven best bestand tegen klimaatveranderingen

door admin
Inheemse druiven best bestand tegen klimaatveranderingen

Bovendien bleek dat wijnen onderhevig aan wijzigingen in het klimaat alcoholischer zullen worden. De natuurlijke zuurgraad daalt, sommige rode druiven verliezen kleur en soms ook smaak en witte wijnen worden minder goed.

Wijnmakers kunnen naar aanleiding van het congres concluderen dat ze het beste inheemse druivensoorten als garnacha, moristel, parraleta en alcañon kunnen gaan planten. Deze moesten in de jaren 80 plaats maken voor de populaire Franse varieteiten als chardonnay en cabernet sauvignon.

Ernesto Franco Aladrén, van het Aragonese voedselagentschap voorspelde ook dat oogsten eerder zullen plaatsvinden en dat extreme weersomstandigheden, zoals hoge temperaturen, lange droge periodes en zware stortregens zullen toenemen.

Dankzij dit soort weer zullen druivenziekten en schimmels toenemen en nieuwe, tot nu toe nog onbekende, plagen de kop opsteken.

“Spanje zal een van zwaarst door de klimaatwijzigingen getroffen regio’s zijn”, Aldus Aladren, waaraan hij toevoegde dat een temperatuursstijging van 1 graad potentiele wijngebieden al 100 kilometer noordwaarts kan opschuiven.  

Duurzamer

Het congrres werd georganiseerd door de Ecology and Development Foundation (Ecodes). Ecodes uit Zaragoza is onderdeel van het ENECO project van de Europese Unie dat tot doel heeft om het midden en kleinbedrijf duurzamer te laten ondernemen.

Dit vind je misschien ook leuk