Werkloze technici verlaten massaal Spanje

door admin
Werkloze technici verlaten massaal Spanje

De Pers, de Telegraaf en het Algemeen Dagblad besteden vandaag aandacht aan het onderwerp.

Volgens het AD voorspellen uitzendbureaus en werkgeversorganisaties een toenemende groei. Vorig jaar kwaen 3004 Spanjaarden naar Nederland. In 2007 waren dat er nog maar 1500, zo blijkt uit gegevens van het CBS.

Jong en hoogopgeleid

Vooral veel technici trekken naar het noorden van Europa. De Pers schrijft dat vanuit Spanje vooral jonge, hoogopgeleide banenzoekers en studenten naar Nederland trekken.

‘Lekker weer’

Volgens minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid valt het lalemaal nog wel mee. In het televisieprogramma Buitenhof zei hij enkele weken geleden dat hij gebaseerd op ervaring verwacht dat veel Spanjaarden na verloop van tijd weer teruggaan als de landen zich uit de crisis hebben geworsteld. ‘Bovendien is het daar lekker weer’. 

Braindrain

Volgens De Pers is ‘er een regelrechte braindrain gaande’. De hoogopgeleiden trekken weg uit Spanje, maar ook uit Griekenland, Ierland en Portugal. En ze gaan niet en masse naar Noord-Europa maar ook veel naar Zuid-Amerikaanse landen waar de economie wél groeit.

Tendens

In Spanje vertrokken in 2011 voor het eerst sinds 1990 meer mensen dan er binnenkwamen en deze tendens lijkt zich voort te zetten.

Dit vind je misschien ook leuk