Schaar in Spaanse begroting

door admin
Schaar in Spaanse begroting

Ministeries moeten 16.9% sparen, elektriciteit wordt 7% en gas 5% duurder, gerechtskosten gaan drastisch omhoog en de ambtenarensalarissen worden bevroren.

Niet getroffen zijn de pensioenen, studiebeurzen en werkloosheidsuitkeringen. Het bedrijfsleven krijgt met een straffer belastingbeleid te maken.

Bijna 28 miljard euro 

In totaal moet er bijna 28 miljard worden gespaard op de Spaanse overheidsuitgaven. Namens de vergadering van de Raad van Ministers maakte vice-premier Soraya Saenz de Santamaria de details van de bezuinigingen bekend.

Daaruit blijkt dat de bezuinigingen bij de departementen toch groter uitvallen, dan president Rajoy eerder had genoemd. “Om het consumenten niet moeilijker te maken zien we af van een IVA-verhoging”, aldus De Santamaria.

Om dat te compenseren zal het bedrijfsleven meer moeten inleveren en zal de vennootschapsbelasting stijgen en onkostenvergoedingen kritischer bekeken.

Fiscale amnestie

Minister van Financiën en Openbaar Bestuur, Cristobal Montoro, verklaarde, dat hij 1.5 miljard weg zal moeten halen uit de gelden ter bevordering van de werkgelegenheid.

Een fiscale amnestie zal worden gegeven aan degenen die buitenlandse inkomsten tot dusver verzwegen hebben. Afgerekend kan worden met een heffing van 10% over het hele vermogen.

Duurdere rechtsgang

De griffierrechten gaan omhoog. Dat betekent dat de rechtsgang in tweede termijn behoorlijk duurder gaat worden. Dat moet in plaats van 172 nu 300 miljoen in de kas spoelen. Tegelijk wil men ermee voorkomen, dat rechtbanken zich met allerlei wissewasjes moeten bemoeien die gemakkelijk door een lagere rechter zouden kunnen worden afgehandeld.

Elektriciteit en gas 

De regering kan niet voorbij aan het vonnis van de Hoge Raad van Spanje, die verhoging van stroom- en gasrekeningen billijk achtte. Energiebedrijven had hierover met succes geklaagd. Zodoende gaat de prijs van electricteit per april met 7% en gas met 5% omhoog.

Aanzien van Spanje

Luis De Guindos, Minister van Economische Zaken die zich momenteel in Kopenhagen ophoudt, meent dat deze begroting het aanzien van Spanje in de wereld en het vertrouwen in Europa zal doen toenemen.

Het doel van deze begroting is te voldoen aan de eis het staatstekort tot 5.3% van het BNP te laten dalen, zoals overeengekomen met de Europese Unie (EU).

Dit vind je misschien ook leuk