Het mysterie van de lege huizen (column)

door admin
Het mysterie van de lege huizen (column)

Dat China tussen 2001 en 2010 hypermoderne, nog altijd nagenoeg onbewoonde spooksteden bouwde voor miljoenen inwoners, is minder bekend.

Het bestaan van het onbewoonde Kangbashi, Ehrenhot en Ordos is nog niet sterk doorgedrongen in de westerse wereld. Google Earth kan deze moderne steden in Mongolië tegenwoordig tonen.

Toch schreef de Financial Times er op 15 juli 2005 reeds over. Overigens zonder dat journalisten zich kennelijk realiseerden, wat de Chinese generaal Zhu Chenghu feitelijk bedoelde met “maatregelen om miljoenen Chinezen te beveiligen tegen een oorlog met de Verenigde Staten”!

Wat zou Spanje van die stellingname kunnen leren? Ook hier staan honderdduizenden huizen en woningen leeg. Hun aanwezigheid drukt de Spaanse economie tegenwoordig in een niet langer overzichtelijke financiële afgrond.

Natuurlijk gaat Spanje niet op voorhand een nieuwe oorlog aan met Amerika. De Spaanse onderdrukking van Cubanen was er omstreeks 1898 al oorzaak van dat de Amerikaanse regering een interventie uitvoerde, die leidde tot de onafhankelijheid van Cuba. Uit deze oorlog tussen Spanje en Amerika kwamen nog andere globale conflicten voort.

Mottenballen

Met een fenomenale huizencrisis in Spanje zou men zich moeten afvragen of deze woningvoorraad op bepaalde plaatsen niet beter in de mottenballen kan worden gelegd, voor tijden die komen?

De bedreigingen voor Europa gaan ver uit boven de schermutselingen over de euro en het doldrieste “sparen”, dat Duitsers met hun sociale mono-cultuur aan dit continent willen opdringen. Bedreigingen die minder met het menselijke als met het natuurlijke te maken hebben.

Seinen op rood

Datzelfde geldt vermoedelijk ook voor Chinezen, die op grond van hun hoge, oude beschaving er een meer ‘holistische’ kijk op de wereld op na houden.

Terwijl in het westen alle mogelijke luxe sprookjes de ronde doen over klimaatveranderingen en globale verwarming, staan de seinen bij veel wetenschappers op rood aangaande de invloed van de zon, de uitwerking van vulkanen en het optreden van zware aardbevingen op Aarde.

Dat alleen Godvrezende Amerikanen het op Europa gemunt zouden hebben, lijkt een illusie en zeker geen reden om onverkochte woningvoorraden in Spanje veilig te stellen, zoals de Chinezen dat doen met lege spooksteden in afgelegen gebieden.

Zelfs niet wanneer Amerika en de Nato de dwaasheid zouden begaan China aan te vallen over de twist omtrent Taiwan. Amerika zou met zekerheid door een Chinese numerieke overmacht worden vernietigd. Dit zou ook voor Europa catastrofale gevolgen hebben. Er moeten daarom andere overwegingen geldig gemaakt worden.

De afgelopen tien jaar is geleidelijk duidelijk geworden, dat niet de mens maar de natuur de dienst op deze planeet uitmaakt. Nieuwe wetenschappelijke inzichten bewijzen dat allerwege gebruikte modellen voor het klimaat op Aarde ondeugdelijk zijn en dat er eerder sprake is van een toenemende afkoeling, dan globale verwarming. We schijnen welzeker op weg te zijn naar een nieuwe IJstijd.

Zelfs het Pentagon houdt daar sinds 2004 rekening mee en bereidt zich daarop voor. Wat weten al deze experts meer, dan onze politici en milieu-lobbies die zich op heel dun ijs hebben begeven met hun angstaanjagende denkbeelden over de invloed van de mens op het wereldklimaat?

Wat betekent dit voor de toekomst? Een IJstijd heeft grote gevolgen voor de mensheid. Veel ingrijpender dan een natuurlijke verwarmingscyclus, die al omstreeks het jaar 1000 in Europa en Azië voorkwam en bijdroeg aan de bloei van onze beschaving.

De daarop volgende afkoeling tussen 1300 en 1850 decimeerde de Europese bevolking door ziekten, honger en daaruit voortkomende oorlogen met religieuze en sociale omwentelingen.

Een IJstijd met temperaturen die lager zouden zijn dan in de 17e eeuw kan inhouden, dat Noord-Europa en Noord-Amerika onbewoonbaar worden.

Net als eerder in de geschiedenis zou opnieuw een volksverhuizing gaan plaatsvinden. Dan niet van enkele tienduizenden, maar van vele miljoenen mensen.

Als de rivier de Theems en het IJsselmeer weer lange tijd bevroren liggen, Hamburg permanent met sneeuw te kampen krijgt, is het te laat om op politiek niveau daar tegen nog maatregelen te nemen.

Heeft men zich in China hierop wellicht voorbereid? Het bezit van een enorme huizenvoorraad lijkt zelfs goed van pas te komen als de beruchte kerncentrale nr.4 van het Japanse Fukushima opnieuw de lucht in gaat en dat land zijn bevolking moet evacuëren naar gebieden op het Chinese of Koreaanse vasteland en de Russische Kamchatka regio. Daarover wordt welzeker gesproken en ook nagedacht.

Als Noord-Europa door een plotselinge natuurcatastrofe zou worden getroffen en dichtbevolkte plaatsen leegstromen naar meer zuidelijk gelegen landen, is daar nauwelijks onderkomen te vinden.

Een nieuwe IJstijd heeft een relatief korte periode nodig om merkbaar te worden. In feite, aldus sommige geleerden, is het al zover, wat zou blijken uit langere, koudere winters en duidelijk kortere intervallen van lente, zomer en herfst.

Met het Chinese voorbeeld voor ogen zou het wellicht niet gek zijn om een groot deel van de Spaanse, nu op de banken en nationale economie drukkende woningvoorraad onder te brengen in een speciaal Europees rampenfonds.

Niet afgebouwde woon- en kantoorruimten zouden kunnen worden voltooid en daaraan toegevoegd. Dat schept werkgelegenheid, terwijl ook het onderhoud van die voorraad bijdraagt aan extra werk. Precies zoals dit kennelijk in het grote China het geval lijkt. Beter voorkomen dan genezen moet het devies zijn.

Met het oog op de reële mogelijkheid van een klimaatverandering naar een lange periode van koude, zou dit een omwenteling kunnen betekenen in de dogmatische en onzinnige politiek ten aanzien van de plaats van de mens in de kringloop van de natuur.

Het zou voor Spanje bovendien een doorbraak kunnen betekenen en een zegen om uit de ongeneeslijke staatscrisis rond de overtollige huizen te komen. Het wordt hoogtijd om de discussie daarover eens vanuit een ander perspectief te benaderen.

Bron: Daily Mail, CNN, Financial Times, Reuters, CNN Money, Business Insider, BBC

Dit vind je misschien ook leuk