Werkloosheid onder Spaanse jeugd geen 50%, maar 18%

door admin
Werkloosheid onder Spaanse jeugd geen 50%, maar 18%

In internationale media wordt voortdurend geschreven over het feit dat ruim de helft van de jeugd in het land een werkloos bestaan leidt. Maar wat over het hoofd wordt gezien is dat onder de 15 tot 25-jarigen een groot aantal gewoon nog studeert of een beroepsopleiding volgt.

Dit zijn studenten, en als dat feit wordt meegewogen, gaat het niet om 55%, maar om 18% van de jongeren die wel wil werken, maar geen baan kan vinden.

NEET

De OECD schaart deze jongeren onder de noemer ‘NEET’ (youth neither in employment, nor in education or training). In Spanje is volgens de in de Financial Times en op Welingelichte Kringen gepubliceerde grafiek, het percentage NEET-jongeren ‘slechts’ tegen de 18%.

Dit percentage zit net boven het gemiddelde in de Europese Unie (13%) en onder het gemiddelde van de OECD (18,5%). Laatstgenoemde weegt het feit mee dat in sommige landen zoals Turkije veel vrouwen niet mee doen op de arbeidsmarkt.

Nederland en België

Ter vergelijk: het percentage werkloze jongeren dat geen onderwijs volgt en geen baan heeft is in Nederland het laagste van alle OECD-landen met 4%. In België is dit 15,5%

Zorgen

Wat nog wel zorgen baart, is het feit dat ook deze NEET-rate in Spanje snel stijgende is. Voor de crisis was nog 12% van het totale aantal jongeren tussen 15 en 25 jaar werkloos en zonder opleiding, terwijl dat nu al 18% is.

De huidige cijfers aangaande de economische en financiële crisis wijzen erop dat hier voorlopig weinig positieve verandering in komt.

Bron: Welingelichtekringen.nl, Financial Times

Dit vind je misschien ook leuk