Spaanse verkeersdienst geeft punt op rijbewijs kado

door admin
Spaanse verkeersdienst geeft punt op rijbewijs kado

Wie dus al 6 jaren zondenvrij rondrijdt, krijgt in totaal 15 punten. Te snel rijden blijkt de voornaamste oorzaak van het verlies van punten.

Het geven van een bonuspunt aan goede gemotoriseerde weggebruikers door Tráfico is niet nieuw. In 2009 werd het oorspronkelijke strafpunten-systeem van 12 punten reeds met 2 verhoogd. Daar komt per 1 juli nog een bonuspunt bij, zodat het totaal “te verspelen” punten 15 bedraagt.

Verkeerszonden 

Uit statistieken blijkt dat van de 26 miljoen houders van een rijbewijs 18.8% (4.9 miljoen) door verkeerszonden punten verloren. Een groep van 142.015 personen verloor het rijbewijs en daaronder zijn 2.362 recidivisten.

Het merendeel van  het puntenverlies werd veroorzaakt door te snel rijden (46%). Het niet dragen van veiligheidsgordels (voor alle inzittenden verplicht) kwam op de tweede plaats. Telefoneren onder het rijden neemt de derde plaats in. Dat is verboden als het niet “hands-free” gebeurt. Overmatig alcoholgebruik kwam op een vierde plaats.

Ernst 

Bestuurders die nog maar 3 punten of minder over hebben krijgen binnenkort bericht over de ernst hiervan en op welke wijze zij weer in het genot van meer punten kunnen komen.

Verliest men zijn rijbewijs op punten, dan geldt dit in principe voor 6 maanden, moet men een 24 uren durende “veiligheidscursus” volgen bij daarvoor aangewezen, speciale instellingen om, na het met succes afleggen van een verkeersexamen, het ‘permiso de conducir’ weer terug te krijgen.

Campagne

Nu de Spaanse vakantietijd weer is aangebroken en de autovía’s zich vullen met toeristen zal de DGT gedurende 2 weken een publiciteits-campagne voeren die de aandacht vestigt op dit puntensysteem en het belang zich ondanks warmte, haast en drukke wegen optimaal te houden aan de spelregels voor een veilig en rustig verkeer. 

Bron: El Mundo, DGT, Antena3, ABC

Dit vind je misschien ook leuk