El País haalt krant terug na publicatie foute foto van Hugo Chávez

door admin
El País haalt krant terug na publicatie foute foto van Hugo Chávez

De krant haalde meteen nadat het ontdekt werd de printversie terug. Iets wat een enorme logistieke operatie inhield. De kranten waren al onderweg naar diverse distributiepunten in Spanje, maar ook naar elders in Europa en Amerika.

De foto werd ook meteen van de website gehaald. In totaal was de ‘verkeerde Chávez’ daar een half uur lang te zien geweest. Uiteindelijk konden niet alle kranten worden teruggehaald en werden hier en daar toch wat lezers bereikt.

Gtres Online

De krant bood onmiddellijk uitgebreid excuses aan en legde tot in detail uit hoe het allemaal kon gebeuren. De foto was afgenomen van het grafisch agentschap Gtres Online, dat in Spanje zo’n 60 internationale persagentschappen vertegenwoordigt, waaronder ook Associated Press en waarmee El País al jarenlang samenwerkt.

Volgens Gtres Online was de foto via via afkomstig van een verpleegster betrokken bij de behandeling van de ernstig zieke Chávez op Cuba. Uiteindelijk bleek het te gaan om een beeld van een zieke man uit een video uit 2008 van een operatie van een patiënt die geen enkele relatie met de Venezolaanse president heeft.

Bij de verkeerde foto meldde de krant dat het om Chávez ging, maar dat niet geverifieerd was ‘onder welke omstandigheden de foto is gemaakt, op welk tijdstip en op welke locatie.’

Het nieuws werd trending topic op de meeste sociale netwerken in Spanje en bereikte ook de internationale pers. El País heeft aangegeven de procedures rond de beeldselectie grondig te herzien.

30.000 euro

Op de Zuid-Amerikaanse website Generaccion.com is te lezen dat de grootste concurrent van de Spaanse krant, El Mundo, bijna ook de gewraakte foto had aangekocht. Hoofdredacteur Pedro Ramirez twijfelde door het gebrek aan informatie over de herkomst en het bedrag dat ervoor werd gevraagd: 30.000 euro, en besloot de foto niet te kopen.

Dit vind je misschien ook leuk