Barcenas verklaart oorlog aan Partido Popular

door admin
Barcenas verklaart oorlog aan Partido Popular

Tegen de rechter verklaarde Bárcenas dat hij via de pers heeft moeten horen dat het geld dat hij ontving een ontslagvergoeding betrof. Deze zou hij ontvangen omdat in 2010 zijn dienstverband bij de PP was beëindigd. In werkelijkheid heeft de PP hem pas op 31 januari uitgeschreven bij de Seguridad Social als werknemer. Volgens Bárcenas is dit dus onrechtmatig omdat hij hiervan niet op de hoogte is gesteld.

Bovendien bestempelt hij hiermee de algemeen secretaris van de PP, Maria Dolores de Cospedal als leugenaar. Zij had het vorige week nog over een ontslagvergoeding en dat er sinds 2010 geen officiële relatie meer bestond tussen haar partij en de voormalige penningmeester.

Volgens bronnen binnen de partij snapt men niet waarom De Cospedal dit publiekelijk heeft gezegd, terwijl alle bewijzen iets anders aangeven. Haar positie wordt hiermee behoorlijk onhoudbaar. Ook de positie van de PP in zijn geheel is aan het wankelen. Intern bestaat er grote onzekerheid en, zo meldden dezelfde bronnen tegen El País, ‘vertrouwt niemand niemand meer’.

Barcenas-gate

‘Barcenas-gate’ ontstond toen bekend werd dat de voormalig boekhouder en daarmee de op de premier na machtigste man binnen de PP, 22 miljoen euro voor de Spaanse belasting verborgen hield op rekeningen in Zwitserland. 

Maandag bleek dat hier nog eens 16 miljoen euro bijkomt. Een deel daarvan, 7,2 miljoen euro, bleek te zijn gestort op een reeds gesloten rekening bij Lombard Oher, zo meldden bronnen bij de corruptie-opsporingsdienst van de Spaanse politie UDEF.

Als dekmantel zou Barcenas diverse bedrijven in Panama en in Uruguay hebben gebruikt, zodat niet direct te herleiden was dat de rekeningen op zijn naam stonden. Vanaf een van die rekeningen zou Barcenas ook de belasting hebben betaald over de 10 miljoen euro die hij opgaf om in aanmerking te komen voor de fiscale amnestie-regeling.

Woede

Volgens bronnen binnen de PP, zo schrijft El País, is de woede binnen die partij jegens Barcenas enorm. De ex-boekhouder zou met deze acties een soort wraakactie tegen zijn partij zijn begonnen en ook De Cospedal willen uitschakelen. De relatie tussen de partijsecretaris en Barcenas was volgens diezelfde bronnen altijd al ‘vijandig’. 

Dit vind je misschien ook leuk