Wat en hoe rond EuroVegas? ‘We zijn niet op de hoogte’

door admin
Wat en hoe rond EuroVegas? 'We zijn niet op de hoogte'

De Las Vegas-achtige gokstad EuroVegas is een intiatief van het bedrijf van een van de rijkste mannen ter wereld: Sheldon Adelson. Zijn bedrijf Vegas Sands (LVSC) heeft de zinnen gezet op een terrein in de gemeente Alcorcón, vlakbij Madrid. Hier zullen 6 casino’s worden gebouwd, 3 golfbanen worden aangelegd, 17 theaters verrijzen alsook een congrespaleis en 36.000 hotelkamers.

LVSC steekt maar liefst 17 miljard euro in de eerste fase van de bouw, die later dit jaar nog zal beginnen. Dit betreft de grootste particuliere investering die ooit in Europa werd gedaan. Wanneer EuroVegas af is, zal het volgens een rapport van Boston Consulting Group in opdracht van de initiatiefnemer, 4,7 miljoen nieuwe toeristen per jaar aantrekken die ruim 20 miljard dollar moeten gaan uitgeven in de eerste 10 tot 15 jaar. 

Daarbij zullen er 261.000 banen komen, wat de helft van de huidige werkloosheid van Madrid is. De bijdrage aan het regionale Bruto Binnenlands Product zou volgens hetzelfde rapport 4,5 procent bedragen. Landelijk betekent dat een groei van 0,8 procent.

Gemengde gevoelens

Er heersen veel gemengde gevoelens met betrekking tot het project in en om Madrid. Men hoopt natuurlijk op economische groei en extra banen voor de tienduizenden werklozen. Echter er wordt eveneens gevreesd voor de criminaliteit die een dergelijke gokstad met zich mee zou kunnen brengen. 

Het track record van Adelson is aardig. Hij bouwde een soortgelijk project in Singapore, waar de regionale economie wel bij gebaat is geweest. Vakbondsman Ramon Gorriz Viatalia zegt in BusinessWeek dat een groot real estate speculatieproject nu de oplossing zou moeten bieden voor problemen die ook werden veroorzaakt door veel speculatie in de real estate.

Kilo’s zout

Anderen vragen zich af of er werkelijk miljoenen mensen zullen worden aangetrokken om te komen gokken in een suburb van de Spaanse hoofdstad. Volgens econoom Earl Grinols die studies maakte van de gokindustrie en de invloed op lokale en regionale economieën, moeten op de gegevens verspreid door Vegas Sands ‘kilo’s zout’ worden gelegd.

Het platform EuroVegasNo had genoeg van alle onzekerheid en wilde wel eens een paar antwoorden van de regionale overheden die over het project beslissen. Officieel werden enkele vragen gesteld over de status van het project op dit moment, de technische kenmerken ervan, de preciese lokatie, de ervoor benodigde infrastructuur die betaald moet worden van belastinggeld, de impact op het milieu en de garanties die LVSC geeft om het milieu te ontzien.

‘We zijn niet op de hoogte’

Volgens Rebelion.org is het meestgehoorde antwoord van autoriteiten tot nu toe: ‘No nos consta’ (we zijn niet op de hoogte). Vooralsnog lijkt het volgens de tegenstanders meer op een project dat goed wordt gemarket en wel bestaat in de media, maar dat de werkelijkheid er nog wat achteraan loopt.

Dit vind je misschien ook leuk