Spaanse premier peinst er niet over op te stappen

door admin
Spaanse premier peinst er niet over op te stappen

De oppositie heeft zich tegen hem gekeerd sinds de berichten die vorige week in de krant El Mundo werden gepubliceerd. Daarin gaf Luis Barcenas, die jarenlang de boekhouding van de Partido Popular beheerde, toe dat er sprake was van donaties van veelal bouwbedrijven. Van die zwarte donaties werd een groot deel doorgesluisd als extra in enveloppen aan de partijtop. Ook Rajoy zou geld hebben ontvangen buiten het toezicht van de belastingdienst om.

‘Een staat onderwerpt zich niet aan chantage’, ‘we zijn een stabiele regering en we zijn te druk om in te gaan op de dagelijks gepubliceerde geruchten en insinuaties’. Volgens Rajoy bewijzen de maandag gepubliceerde sms-berichten tussen hem en Barcenas enkel dat hij zich niet laat chanteren. Bronnen uit de PP zeggen dat de smsjes niets bewijzen.

De beerput is in elk geval open en de vraag is in hoeverre deze smeergeldaffaire de huidige regering het moeilijk kan maken. Het belangrijkste is dat de eenheid binnen de partij bewaard blijft. De Partido Popular heeft een absolute meerderheid in het Parlement, dus de regering kan aanblijven zolang dat vanuit de partij zelf wordt geaccepteerd.

Maandag was het voor het eerst dat Luis Bárcenas tegen de rechter toegaf dat de zwarte boekhouding werkelijk bstaat. Hij zou in 2010 nog in totaal 95.000 euro hebben uitgekeerd aan Rajoy en de partijsecretaris Maria Dolores de Cospedal. 

Gemanipuleerde persconferentie

Sinds de affaire in het nieuws is, blijft Rajoy alles ontkennen en weinig zeggen. Dit is pas de tweede keer dat hij officieel een reactie heeft gegeven. Maar die reactie blijkt volgens de Spaanse pers uiterst geregisseerd te zijn. Vooraf wordt bepaald welke media welke vragen stellen. El Mundo schrijft dat sinds de publicaties over het schandaal de journalisten van deze krant niet meer aan het woord kwamen bij RAjoy. 

Maandag zou hij de normale gang van zaken hebben doorbroken door het woord te geven aan de krant ABC, die helemaal niet stond gemeld als vragensteller. Wel geregistreerd stonden het persbureau EFE en El Mundo. De krant ABC is van huis uit een rechtse krant die altijd de Partido Popular heeft gesteund.

Verklaring

De opposite eist al een verklaring over deze gang van zaken. De journalist van ABC geeft aan een telefoontje van zijn hoofdredacteur te hebben gekregen met de opdracht die vraag te stellen. Volgens de krant El Mundo was het opvallend dat de premier het antwoord op die vraag oplas vanaf een papiertje.

Dit vind je misschien ook leuk