EC wil onderzoek naar kosten Spaanse snelwegen

door admin
EC wil onderzoek naar kosten Spaanse snelwegen

Uit het rapport kwam naar voren dat de wegen in Duitsland bijna twee keer zo goedkoop zijn dan die in Spanje. Dit terwijl die hogere kosten voor Spanje niet zijn toe te wijzen aan de bouw van bruggen, tunnels of hogere arbeidskosten. Spanje is bijvoorbeeld veel bergachtiger dan Duitsland en de arbeidskosten liggen in het eerste land ook lager. Ook is de bouw van bruggen volgens het rapport goedkoper in Spanje dan in Duitsland.

In het onderzoek werden zes Spaanse wegen (drie in Andalusië en drie in Extremadura) vergeleken en eveneens zes wegen in Duitsland, Polen en Griekenland. De bouw van 1.000 meter wegoppervlak kost in Spanje 160.694 euro, in Duitsland 87.217 euro, in Polen 163.379 en in Griekenland 122.562 euro.

Openbare aanbestedingen

De EC concludeert dat er een groot verschil is in de wijze waarop overheden de bouwprojecten toewijzen. In Spanje en Griekenland is het bijvoorbeeld gebruikelijk dat het ministerie een aantal bedrijven aanwijst, die mee kunnen dingen. In andere landen mag iedereen een aanbesteding doen. Ook stellen de Spaanse en Griekse minsteries een prijs vast voor een bouwproject die als uitgangspunt dient. Meedingende bedrijven kunnen daarop dan een aanbieding doen.

Dit vind je misschien ook leuk