Rajoy is hoopvol en ontkent opnieuw corruptie

door admin
Rajoy is hoopvol en ontkent opnieuw corruptie

Ter gelegenheid van de tweede verjaardag van zijn regering praat Rajoy met El Pais en met vijf andere Europese kranten. Volgens hem is economisch gezien het ergste voorbij in Europa en zullen groei en meer eenheid volgen.

De Spaanse premier ziet een verdergaande Europese integratie op het gebied van banken, belastingen, politiek en economie als hoogste goed voor landen die zich in de greep van een recessie bevinden. Hij is er duidelijk over: Europa betekent voor Spanje ‘democratie, vrijheid en vooruitgang’ en is ‘het beste geweest dat Spanje had kunnen overkomen’.

Het onderwerp bankeneenheid moet nog voor het einde van het jaar afgesloten worden. Rajoy maakt zich het meest bezorgd over het feit dat alle Europese landen, behalve Duitsland, een duidelijk beeld hebben van waar we naar toe moeten. Dit, terwijl Duitsland qua bevolkingsaantal en economisch gewicht erg belangrijk is. 

Welvaart

Volgens Rajoy is de welvaartsstaat een onomkeerbaar gegeven ondanks de bezuinigingen in de gezondheidszorg, het onderwijs en andere publieke diensten. Hij benadrukt opnieuw de positieve tekenen die wijzen op herstel.

Hij is er eveneens van overtuigd dat de crisis niet tot meer ongelijkheid in Spanje heeft geleid. Het doel van zijn regering is de gelijkheid van kansen voor iedereen en dat mensen in staat zijn een waardig leven te leiden. Werk is daarin volgens de premier een sleutelfactor. Van de belastingen afkomstig van wie werkt, kunnen de publieke diensten worden betaald voor wie dat niet doet.

Onlangs publiceerde de kerkelijke hulpinstantie Caritas nog eenrapport, waaruit blijkt dat 3 miljoen mensen in Spanje onder de armoedegrens leven. Uit een ander rapport bleek dat het aantal miljonairs in Spanje met 12 procent is gegroeid.

De werkloosheid schommelt rond de 26 procent en is 56 procent onder jongeren tussen 16 en 24 jaar. De staatsschuld is bijna 100 procent van het BBP en blijft stijgen. Peilingen laten keer op keer zien dat de Spanjaarden niet zo tevreden zijn over de huidige regering en dat hun grootste zorgen nog steeds de werkloosheid en de corruptie binnen de overheid zijn.

 

Corruptie

 

Over de corruptie bij overheidsinstanties in Spanje is Rajoy opnieuw duidelijk. ‘Iedereen die was betrokken bij zaken die in de media waren, is vertrokken. Ik ken geen enkele politicus betrokken bij een corruptiezaak die juridisch wordt onderzocht en die nog steeds een publieke functie uitoefent’

Opnieuw ontkent Rajoy dus keihard dat zijn partij, Partido Popular, zich schuldig zou hebben gemaakt aan het voeren van een dubbele boekhouding waarin met smeergeld uit het bedrijfsleven politici zwart werden uitbetaald. Over die schaduwboekhouding van voormalig boekhouder Luis Bárcenas waar de kranten al sinds begin dit jaar vol van staan, zegt hij: ‘Als iemand verschillende rekeningen heeft […], dat is dat Bárcenas zelf en niet de Partido Popular’.

Over het onafhankelijkheidsstreven in de rijke Spaanse regio Catalonië zei Rajoy dat hij geen referendum in Catalonië kan goedkeuren en dat ook niet zou willen doen.

Dit vind je misschien ook leuk