Ongelijkheid Spanje bij hoogste van Europa

door admin
Ongelijkheid Spanje bij hoogste van Europa

Dit blijkt uit het onlangs gepubliceerde rapport ‘Governing for the elite: The hijacking of democracy and economic inequality’ van Oxfam Intermon, de Spaanse afdeling van Oxfam. Het rapport werd gepubliceerd ter gelegenheid van de jaarlijkse bijeenkomst van hetWereld Economisch Forum in Davos (WEF) van 21 tot 23 januari.  

Op internationaal niveau bezitten de 85 rijkste personen ter wereld hetzelfde als de armste helft van de wereldbevolking. In Spanje gaat het om de 20 rijksten die gezamenlijk goed zijn voor hetzelfde bedrag dat wordt verdiend door de 20 procent armste mensen in het land.

De NGO ziet de welvaartsongelijkheid als ‘tweede belangrijkste risico op wereldniveau’ en benadrukt het feit dat voor de crisis de 20 procent rijkste personen in Spanje 5,3 keer zoveel verdienden als de armste 20 procent. In 2011 was dit al 7,5 keer zoveel en als het in dezelfde verhouding blijft groeien, zal dat volgens de organisatie in 2018 al 18 keer zoveel zijn.

Oxfam Intermón gelooft dat de ontevredenheid in Spanje groeiende is. Teleurstelling in de politiek is veranderd in een algemene vermoeidheid jegens zowel overheidsinstanties als andere formele organisaties. Dit leidt tot een groter risico op socio-politieke conflicten. Bovendien zouden economische elites de politieke macht aan het gijzelen zijn om zo de regels van het economische spel te manipuleren, zo staat in het rapport.

Voor Spanje stelt het rapport voor het parlement weer te gaan gebruiken voor dialoog, meer transparantie op het gebied van overheidsuitgaven, toewerken naar een meer participerende democratie en een transparantere financiële sector.

Op het Wereld Economisch Forum komen jaarlijks de CEO’s bijeen van de grootste bedrijven ter wereld, internationale politici, wetenschappers, intellectuelen en journalisten. Er wordt gedebatteerd over de grootste sociale en economische problemen op aarde.

Dit vind je misschien ook leuk