Noodweer blijft: Code oranje en geel voor alle Spaanse regio’s

door admin
Noodweer blijft: Code oranje en geel voor alle Spaanse regio’s

Dit meldt het Spaanse weerinstituut Aemet op haar website.

In Andalusië hebben de provincies Almería, Cádiz, Granada, Córdoba, Huelva, Jaén, Málaga en Sevilla te maken met een code oranje (belangrijk risico) voor storm en kustfenomenen. In Granada en Jaén geldt de waarschuwing ook voor sneeuwstormen.

Sneeuw gaat ook vallen in de provincie Huesca (Aragón), waar een code oranje geldt voor sneeuw tot 20 centimeter in de Pyreneeën. Ook Huesca, Teruel en Zaragoza behouden hun code oranje voor wind met snelheden tot 120 kilometer per uur en in Zaragoza is code geel van kracht voor sneeuw.

Cantabrië heeft een code oranje voor sneeuw, wind en kustfenomenen en een code geel voor grote hoeveelheden neerslag.

Voor de provincies Albacete en Guadalajara geldt code oranje voor wind en de provincies Ciudad Real, Cuenca en Toledo hebben code geel voor wind. In Albacete wordt sneeuw verwacht tot 8 centimeter.

De hele regio Castilla y León heeft een code geel voor wind en sneeuw, maar in de provincie León geldt een oranje code voor sneeuw.

In Catalonië blijft de code oranje van kracht voor harde wind in Barcelona, Lleida en Tarragona voor wind en geel voor kustfenomenen. In Lleida is een code geel voor sneeuw in de Pyreneeën.

Madrid behoudt haar code oranje voor wind met snelheden tot 100 kilometer per uur met name in de bergachtige zones van de region.

Code oranje geld ook voor Navarra wegens windsnelheden van 100 kilometer per uur en code geel voor sneeuw.

Alle provincies van de regio Valencia moeten vandaag rekening houden met harde wind en code geel voor kustfenomenen in Alicante en Castellón.

Een code oranje is van kracht voor Extremadura wegens storm in de provincies Cáceres en Badajoz en code geel voor sneeuw in het noorden van de provincie Cáceres.

Galicië behoudt code oranje langs de kusten van A Coruña, Lugo en Pontevedra en code geel voor sneeuw in Lugo en Orense.

La Rioja houdt de code geel voor sneeuw en wind en Asturias houdt maandag code oranje voor wind, kustfenomenen en sneeuw.

Het Baskenland heft code oranje voor wind en kustfenomenen in de provincies Vizcaya en Guipúzcoa en geel voor sneeuw in alle provincies in de regio.

De Spaanse enclaves Ceuta en Melilla hebben code oranje voor wind en kustfenomenen.

De Canarische Eilanden hebben code geel voor kustfenomenen voor Lanzarote en La Palma. Op de Balearen geldt een code geel voor hetzelfde. 

Volgens weerdienst Aemet betekent een oranje code dat er een belangrijk risico is als gevolg van de meteorologische omstandigheden dat ongewoon is en gevaar kan inhouden bij dagelijkse handelingen. Code geel is een waarschuwingsniveau waarbij enkel op zeer specifieke handelingen een risico rust.

Dit vind je misschien ook leuk