Trucs voor een lagere elektriciteitsrekening

door admin
Trucs voor een lagere elektriciteitsrekening

Nadat in december de kwartaalveiling ter bepaling van de prijs voor elektriciteit zodanig uit de hand liep, dat een doorbereking aan de Spaanse huishoudens ervan een stijging van 11 procent op hun lichtrekening zou betekenen, haalde de Spaanse overheid bakzeil. 

Men vermoedde een grootschalige prijsmanipulatie door energiebedrijven die meededen aan de veiling en daarop besloot de overheid de rekening met maximaal 2,3 procent te laten stijgen. Dit systeem waarbij de prijs voor elektriciteit wordt berekend op basis van 4 veilingen per jaar, wordt nu vervangen door een systeem waarbij de prijzen worden gebaseerd op de gemiddelde groothandelsprijs gedurende de periode die de rekening beslaat. Volgens het Instituto para la Diversificacion y el Ahorro Energetico (IDAE) kan dit een besparing op jaarbasis opleveren van 3 procent voor het gemiddelde huishouden.

Volgens dezelfde instantie is het gemiddelde verbruik per huishouden in Spanje 3.487 KWh. per jaar. Een artikel in El País geeft tips om energie te besparen, die niet alleen goed zijn voor de portemonnee maar ook voor het milieu. Op zich liggen ze erg voor de hand, maar het kan met dit soort zaken nooit veel kwaad te weer even scherp voor de geest te hebben:

1. Verlaag de potentie die op je contract staat vermeld. Om mensen hierbij te helpen bestaat de website ‘Bajalapotencia‘ die rekentools biedt waarmee je kunt bepalen hoeveel potentie je nodig hebt. Een dergelijke contractuele wijziging kost ongeveer 11 euro bij de meeste energiebedrijven.

2. Koop zuinige apparaten. Hiermee kan volgens experts tussen 20 en 60 procent worden bespaard op je energierekening.

3. Spreek met je energiemaatschappij een tarief af met piek-en daluren en laat de grootste apparaten zoals afwasmachine, wasmachine en de droger, ’s nachts hun werk doen. Je kunt zo tot drie keer goedkoper uit zijn.

4. Zet al je apparaten uit en laat ze niet op de stand by stand staan (computers, televisies etc.).

5. Schaf een digitale meter aan als je die nog niet hebt. In Spanje zijn in 7 miljoen huishoudens dergelijke meters al geïnstalleerd. Deze worden slechts in 4,5 miljoen huishoudens gebruikt maar zijn vanaf 2018 verplicht. Behoor je niet tot die 7 miljoen, dan kun je terecht bij andere instellingen als de Vereniging voor Energieconsumenten en cooperatie Som Energia of als voor dergelijke meters. Met die meters kun je op elk moment zien wat je verbruikt. Een goede manier om te kijken waar het minder kan. 

Dit vind je misschien ook leuk