Aantal ‘eeuwige’ werklozen Spanje neemt schrikbarend toe

door admin
Aantal 'eeuwige' werklozen Spanje neemt schrikbarend toe

Volgens experts neemt het risico dat iemand nooit meer een baan vindt na zes maanden tot een jaar werkloos te zijn exponentieel toe. Hoe langer de werkloosheid duurt, hoe moeilijker een terugkeer op de arbeidsmarkt wordt. Als de kans op een nieuwe baan al vanaf zes maanden significant afneemt, dan is dit erg slecht nieuws voor 3,6 miljoen werklozen in Spanje die langer dan 1 jaar niet hebben gewerkt. 

Van de totaal 5.896.300 werklozen die Spanje telt volgens EPA (enquete onder de beroepsbevolking) zijn 2,3 miljoen personen minder dan een jaar werkloos. 1,28 miljoen mensen zijn tussen 1 en 2 jaar werkloos en 2,3 miljoen mensen zoeken al langer dan 2 jaar naar een baan.

Volgens het artikel in Libremercado.com zijn er verschillende experts die opleiding en omscholing zien als de oplossing voor langdurig werklozen. Echter in Spanje wordt 80 procent van het budget voor werkloosheid besteed aan uitkeringen. Dit is het hoogste in Europa, en ook logisch gezien het enorm hoge aantal mensen dat zonder baan thuis zit en toch een vorm van inkomen nodig heeft. 

Toch is de werkloosheid veel lager in landen waar een veel groter deel van het budget wordt besteed aan opleiding en omscholing om werklozen weer meer kansen op de arbeidsmarkt te bieden. De werkloosheid in Spanje kan dan wel licht zijn gedaald de laatste tijd, maar voor ruim 3,6 miljoen mensen ziet hun professionele toekomst er toch donker uit. 

Dit vind je misschien ook leuk