Gibraltar roept Spaanse ambassadeur op matje

door admin
Gibraltar roept Spaanse ambassadeur op matje

Deze week werd opnieuw de Spaanse ambassadeur op het matje geroepen. Sinds begin 2013 zouden Spaanse schepen ruim 600 keer zich onwettig in Britse wateren rond de rots hebben  begeven.

In 2013 waren er 496 overtredingen en 112 in de eerste maanden van dit jaar, zo blijkt uit cijfers openbaar gemaakt door de Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague.

De drukste maand was augustus vorig jaar, toen 68 Spaanse boten in het water rond de rots van het Britse overzeese gebiedsdeel voeren. Volgens een woordvoerder van het Foreign Office daagt de Britse Royal Navy de Spaanse Guardia Civil en andere Spaanse schepen uit op elk moment dat ze onwettig het Britse water betreden.

Britse autoriteiten proberen dit te voorkomen door elke keer diplomatiek protest te voeren bij de Spaanse overheid. Deze ‘invallen’ worden gezien als een onacceptabele schending van de Britse soevereiniteit. Er wordt benadrukt dat de autoriteiten door zullen gaan met het gebruiken van proportionele reacties vanuit de marine, de politie en de diplomatieke diensten op dergelijke incidenten.

Eerder deze maand werd de Spaanse ambassadeur op het matje geroepen bij het Foreign Office nadat een Spaans schip figuurlijk in aanvaring kwam met een boot van de koninklijke politie op Gibraltar. Het is de vierde keer dat de ambassadeur publiekelijk moet reageren sinds de huidige Spaanse regering in 2011 aantrad.

Vorige zomer waren ellenlange vertragingen bij de grens tussen Gibraltar en Spanje nog oorzaak van een diplomatiek conflict tussen de Britse en Spaanse overheid. Uitgebreide grenscontroles hadden tot gevolg dat burgers en toeristen urenlang in de hete zon moesten wachten voordat ze de andere kant van de grens bereikten.

De rots, zoals Gibraltar ook wel wordt genoemd, zorgt al eeuwenlang voor spanningen tussen Londen en Madrid. Spanje wil het sinds het Verdrag van Utrecht in 1713 tot het Britse koninkrijk behorende schiereiland terug en Groot Brittannië wil het niet opgeven. Diverse peilingen toonden de afgelopen jaren aan dat de meerderheid van de bevolking van Gibraltar de status wil houden zoals deze nu is.

De spanning nam echter toe nadat Gibraltar reusachtige blokken beton in de zee rond de rots gooide om een kunstmatig rif te vormen. Volgens de Spanjaarden betekenden de rotsblokken echter een bedreiging voor Spaanse vissers rond de rots.

Dit vind je misschien ook leuk