Politie is grootste corruptieschandaal ooit in Spanje op het spoor

door admin
Politie is grootste corruptieschandaal ooit in Spanje op het spoor

Regionale autoriteiten, vakbonden, bedrijven en werkgeversverenigen staken op grote schaal geld uit Europese fondsen bestemd voor werklozen in eigen zak. Tussen 2009 en 2011 zou minstens 2 miljard euro van de in totaal 2,9 miljard euro afkomstig uit het sociale fonds van de Europese Unie zijn verdwenen. Dit geld zou gebruikt worden voor het omscholen van werklozen. Geld dat hard nodig is, want Andalusië heeft de twijfelachtige eer de regio te zijn met de hoogste werkloosheid van Europa.

Volgens de krant El Confidencial, die zich baseert op bronnen bij het onderzoek van de Spaanse anti-corruptie opsporingsdienst, moeten er bij deze fraude hoge lieden in de regionale regering zijn betrokken. 

Inmiddels zijn al circa 200 personen verhoord die cursussen zouden hebben gehad om hun kansen op de arbeidsmarkt te verbeteren. Deze cursussen en opleidingen werden echter nooit gegeven. Er werden volgens dezelfde bronnen al onregelmatigheden aangetroffen bij 15 van de 20 bedrijven die subsidies ontvingen in alleen al de regio Málaga. De krant noemt de mogelijkheid dat deze ontdekking slechts het topje van de ijsberg is. Het onderzoek tot nu toe wijst namelijk uit dat de corruptie zich uitbreid tot zo’n beetje alle Andalusische provincies. Tot nu toe lijkt het erop 

Eerder was het ‘ERE-schandaal’ het grootste. Hier werd 1,35 miljard euro weggesluisd. Geld dat bestemd was voor hulp aan bedrijven in financiële nood om ontslagen te voorkomen en om ontslagvergoedingen te betalen. Dit schandaal had het vertrek van de voormalige regering van de Junta de Andalucía onder leiding van president Jose Antonio Griñan tot gevolg.

Van al het geld dat uit het Sociale fonds naar Spanje ging, was 35,6 procent bestemd voor Andalusië. De zaak betekent een zware klap voor de werklozen-industrie in de regio.

Dit vind je misschien ook leuk