Zaligverklaring voor wereldberoemde architect Gaudi?

door admin
Zaligverklaring voor wereldberoemde architect Gaudi?

De Catalaanse architect, Antoni Gaudí (1852-1926), zal, als de berichtgeving van het grootste radiostation van Catalonië RAC1 klopt, door Paus Franciscus nog voor volgend jaar zomer worden zaligverklaard.

Een zaligverklaring vormt de derde van de vier stappen die gezet moeten worden voor een heiligverklaring. Voor een heiligverklaring moet echter bewijs zijn dat iemand minstens twee wonderen heeft verricht.

De Stichting Antoni Gaudi voerde de campagne tot de zaligverklaring van de architect aan door gedurende de afgelopen tien jaar in nauwe samenwerking met het Vaticaan honderden documenten over het leven en werk van Gaudi samen te stellen en getuigenverklaringen mensen die hem hebben gekend te verzamelen.

‘Als alles goed gaat, is het proces volgend jaar in het voorjaar afgerond’, zo zei campagneleider Jose Manuel Almuzara tegen de radiozender. Wanneer de Congregatie voor de Heiligverklaringen en de Paus het eens zijn en de Paus ook zijn handtekening zet, zal de zaligverklaring rond zijn.  

‘Architect van God’

Gaudi wordt al in de volksmond regelmatig aangeduid als ‘de architect van God’, door zijn diepe geloof en de toewijzing van zijn grootste werk aan de ‘Almachtige’. De laatste jaren van zijn leven wijdde hij aan de bouw van zijn ‘Kathedraal van de Armen’, de Sagrada Familia, die naar verwachting pas in 2026 zal worden voltooid.

Zaligverklaring

Een zaligverklaring is een gebruik binnen de rooms-katholieke Kerk. Alleen de paus kan iemand zalig verklaren. Het verschil tussen zalig en heilig is dat een zalige een betekenis heeft voor een bepaald bisdom, een bepaalde regio of congregatie, terwijl een heilige betekenis heeft voor de gehele wereldkerk.

Wil je zien hoe een voltooide Sagrada Familia eruit ziet, bekijk dan de video op deze pagina. 

Dit vind je misschien ook leuk