Ophef in Spanje over anti-gay-boeken

door admin
Ophef in Spanje over anti-gay-boeken

Bij uitgeverij Educom publiceerde de Amerikaanse psycholoog Joseph Nicolosi drie titels over dit onderwerp. Deze worden nu sinds kort verkocht bij de warenhuizen van El Corte Inglés. Dit is de grootste warenhuisketen in de Europese Unie en de 4e grootste wereldwijd.

Nicolosi is oprichter en voormalig president van de Amerikaanse vereniging voor onderzoek en therapie bij homoseksualiteit. Het gaat om de drie titels ‘I want to stop being gay’, ‘How to prevent homosexuality’ en ‘Gender confusion in childhood’.

Verenigingen die strijden voor gelijke rechten voor homoseksuelen, zoals COGAM in Spanje zijn geshockeerd. ‘Er heerst vrijheid van pers en meningsuiting, maar deze vrijheid mag niet ingaan tegen het fundamentele recht van de waardigheid van andere personen’, aldus Santiago Rivero, woordvoerder van de COGAM in Madrid tegen de Spaanse editie van de Huffington Post.

Uge Sangil, educatief coordinator voor de Spaanse federatie van homoseksuelen, lesbiënnes, transgenders en biseksuelen (LGBT) vindt: ‘De Wereld Gezondheids Organisatie heeft herhaaldelijk gezegd dat homoseksualiteit niet te genezen is’. Op de opmerking of een ban op de boeken niet in zou gaan tegen het recht op vrijheid van meningsuiting en expressie zegt ze ‘Er moet een grens zijn. Als jouw vrijheid van meningsuiting mij niet laat zijn wie ik ben en anderen aandrijft om mij te haten, dan ga je te ver’.

Op Twitter wordt al voorgesteld de El Corte Inglés te boycotten, noemt men het ‘schandalig’, ‘van voor deze tijd’ en wordt verwezen naar de Spaanse inquisitie.

Rivero vindt dat boekhandels die dit type boeken verkopen ‘een deel van de opbrengst krijgen’ en daarom ‘voordeel behalen uit het vormen van haat’. Daarom eist hij dat de verkoop van het boek wordt gestaakt omdat het ingaat tegen fundamentele grondrechten. Wordt daar aan geen gehoor gegeven, dan bestudeert COGAM andere acties, zoals demonstraties of online petities tot en met juridische stappen.

De boeken zijn ook te koop via Amazon.com. Amazon zou hebben gezegd tegen de Huffington Post dat het niet tot hun taken behoort de inhoud van de boeken die ze verkopen te beoordelen. Ze verkopen alleen bepaalde boeken niet in landen waar deze zijn verboden.

Op de petitiewebsite Change.org is al een petitie gestart die eist dat de verkoop van de drie boeken wordt gestaakt bij de El Corte Inglés, Casa de los Libros en bij Amazon.es.

Dit vind je misschien ook leuk