Spanjaarden werken meer uren en verdienen minder

door admin
Spanjaarden werken meer uren en verdienen minder

‘Willen we uit de crisis komen, dan is er slechts één weg te bewandelen en dat is de weg van meer werken en – helaas – minder verdienen’. Dit was het advies van Gerardo Diaz Ferrán, voormalig voorzitter van de grootste Spaanse werkgeversfederatie. Klein detail is de Ferrán op dit moment in de gevangenis zit op beschuldiging van corruptie. Wel ontwikkelde de economie  buiten zijn cel zich zoals hij voorzag.

Volgens het onderzoek naar arbeidskosten dat elk kwartaal wordt gepubliceerd daalde het gemiddelde  bruto maandinkomen in Spanje, inclusief bezoldiging in contanten en in natura met 0,2 procent gedurende het eerste kwartaal tot een totaal van 1,805 euro. Het gemiddelde basissalaris bleef echter stabiel op 1,632 euro per maand.

Voor bedrijven is zijn de gemiddelde kosten per werknemer, inclusief de kosten voor de Seguridad Social eveneens met 0,2 procent gedaald tot 2.474 euro per maand ten opzichte van het eerste kwartaal een jaar geleden.

Uit het onderzoek blijkt eveneens dat Spanjaarden 1,6 procent langer werken elke week ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Met een gemiddelde werkweek van 34,3 uren.

Het aantal vacatures in het land in januari, februari en maart stond op 54.965. Hiervan betreft 87 procent  banen in de dienstensector, terwijl de meeste bedrijven die werden onderzocht, aangaven op dit moment niet op zoek te zijn naar nieuwe werknemers.

Dit vind je misschien ook leuk