Spaanse overheid keurt verlaging loonbelasting goed

door admin
Spaanse overheid keurt verlaging loonbelasting goed

‘Het moment is gekomen om de belastingen voor iedereen te verlagen’, aldus sprak de Spaanse minister van Belastingzaken, Cristobal Montoro. Duidelijk werd ook dat de overheid ervoor kiest om niet de Spaanse BTW (IVA) te verhogen, zoals de wens is van Brussel. Deze gaat echter ook niet omlaag. Alleen bepaalde gezondheidsproducten zullen in een hogere BTW-schaal gaan vallen.

Ook krijgen grote gezinnen met drie of meer kinderen meer fiscale voordelen. Zij ontvangen 1.200 euro vooruit. Voor inkomens van minder dan 24.000 euro op jaarbasis zal de gemiddelde verlaging van de loonbelasting 23,5 procent zijn in 2016. 

Mensen die minder dan 18.000 euro op jaarbasis verdienen kunnen rekenen op een verlaging tot 31 procent in 2016. De regering kondigde ook aan dat het aantal belastingschalen is gereduceerd van 7 naar 5. Het laagste tarief gaat van de huidige 24 procent naar 20 procent in 2015 tot 19 procent in 2016. 

Het hoogste tarief zal in 2 jaar tijd dalen naar 45 procent. De Spaanse burger zal dit vanaf januari 2015 gaan voelen in de portemonnee. Midden in de verkiezingscampagne in aanloop naar de gemeenteraads- en deelstaatsverkiezingen van mei 2015. Daarna vinden in november volgend jaar de algemene verkiezingen plaats.

Hiermee lijkt de overheid alle belastingverhogingen terug te draaien die de staatskas de afgelopen twee jaar zo’n 30 miljard euro hebben opgeleverd. Klik hier voor een artikel in de krant El Pais waar ook een overzicht staat van de huidige belastingschalen en op welke wijze deze de komende twee jaren zullen veranderen.

Dit vind je misschien ook leuk