Echtgenoot Teresa Romero verzoekt om aftreden minister Volksgezondheid

door admin
Echtgenoot Teresa Romero verzoekt om aftreden minister Volksgezondheid

Limón uit zijn ongenoegen over de neerbuigende en respectloze manier waarop de regionale minister Javier Rodríguez sprak over de besmette verpleegster. Zo zei hij bijvoorbeeld in reactie op Romero’s verklaring dat ze wellicht besmet was geraakt tijdens het uittrekken van de beschermende kleding, waarbij een handschoen haar gezicht geraakt kon hebben, dat ‘men geen master behaald hoeft te hebben om te begrijpen hoe een beschermend pak moet worden aan- en uitgetrokken’. Ook beschuldigde Rodríguez haar ervan te hebben gelogen, omdat ze niet direct gemeld zou hebben dat ze in contact was geweest met een besmette patiënt.

Onterechte aantijgingen

In de brief weerlegt Limón de aantijgingen die Rodríguez deed aan het adres van Romero. Zo wijst Limón hem erop dat het verplegend personeel slechts een summiere instructie van amper een half uur kreeg over het gebruik van beschermende kleding bij de verzorging van met ebola besmette patiënten en dat in het door de overheid uitgegeven protocol niets staat over een beperkte bewegingsvrijheid van personeel dat besmette patiënten verzorgd heeft.

Schuld afschuiven

De Vereniging voor Bescherming van Volksgezondheid in Madrid (Adspm) vroeg ook al om aftreden van de minister omdat hij niet staat is de ebola-crisis te bedwingen en bovendien de schuld probeert af te schuiven op iemand ‘die nu ernstig ziek is omdat ze bereid was een zeer besmettelijke patiënt te verzorgen, terwijl ze hier vooraf nauwelijks adequaat getraind en geïnformeerd was.’

De Adspm noemt het optreden van Rodríguez ethisch verwerpelijk en beledigend voor al het medisch personeel dat geacht wordt met ebola besmette patiënten te verzorgen zonder dat ze daarvoor de juiste middelen, informatie en training aangereikt krijgen.

Zaken op orde 

Rodríguez reageerde hierop met de mededeling dat hij zou aftreden als dat nodig was, maar dat hij hiertoe geen reden zag. Voordat hij de politiek inging had hij als medicus  ‘zijn zaakjes al op orde gebracht’, waardoor hij niet afhankelijk is van zijn huidige politieke betrekking.

Limón schrijft: ‘In tegenstelling tot u, kan ik niet ‘rustig achterover leunen’, omdat mijn vrouw op dit moment vecht tegen de dood. Ik wend me in al mijn onwetendheid tot u in de hoop dat u mij kunt uitleggen hoe zo’n beschermend pak aan- en uitgetrokken moet worden. Mijn vrouw heeft hiervoor helaas nooit een master behaald. Wat ze wel heeft is een roeping, toewijding en deemoed, eigenschappen waarvan u verstoken bent gebleven.’

Verwijt achteraf

Het steekt Limón ook dat een leidinggevende van Romero haar achteraf verweet dat ze na het overlijden van twee ebolapatiënten op vakantie ging en naar de kapper is geweest. Niemand had haar echter verteld dat dat niet zou mogen. Ook in het protocol stond hier niets over.

Ziek

Als zijn vrouw direct in quarantaine geplaatst zou zijn, zoals dat in andere landen gebeurt, dan zou ze wellicht nu niet zo ernstig ziek zijn, zou de hond Excálibur nog leven en zouden al die mensen (inclusief hijzelf) nu niet in quarantaine liggen, betoogt Limón in zijn brief.

‘Ik ben er goed ziek van’, schrijft Limón aan de minister, ‘en toch bejegen ik u met groot respect, meneer de minister van Volksgezondheid, iets wat u voor Teresa niet op kon brengen.’

Hij besluit zijn brief met de oproep: ‘Betoon eergevoel en TREED AF!’

Dit vind je misschien ook leuk