Spaanse premier biedt excuses aan

door admin
Spaanse premier biedt excuses aan

Het is de tweede keer dat Mariano Rajoy zijn verontschuldiging aanbiedt gerelateerd aan een corruptieschandaal. De eerste keer was in augustus vorig jaar naar aanleiding van de zaak Bárcenas, rond de vermeende dubbele boekhouding binnen zijn Volkspartij (PP).

Zijn excuses kwamen op dezelfde dag als waarop de ex-partijsecretaris van de PP door de rechter werd gehoord over de geheime boekhouding van de partij en 24 uur nadat in een nieuwe macro-operatie – Operatie Púnica – 35 personen werden gearresteerd in een zaak rond steekpenningen van bedrijven in ruil voor lucratieve contracten bij verschillende gemeenten in de regio Madrid.

Misbruik

‘Uit naam van de PP wil ik me verontschuldigingen bij alle Spanjaarden voor het geven van posities aan mensen die deze niet waardig waren en ook misbruik ervan hebben gemaakt’, zei Rajoy voor de Spaanse Hogerhuis.

Púnica

Dinsdag bood ook de voormalig president van de regio Madrid, Esperanza Aguirre, haar verontschuldigingen aan voor het vertrouwen dat ze heeft gesteld in Francisco Granados, een van de hoofdverdachten in de zaak ´Púnica’. Hier gaven bedrijven grote commissies aan politici en bestuurders op regionaal en lokaal niveau in ruil voor lucratieve contracten.

Pijnlijk

Rajoy ging nog in op het extra pijnlijke van de zaak doordat precies in een tijd waarin veel Spanjaarden grote offers hebben gebracht omdat de regering streng moest bezuinigen op veel basisvoorzieningen als onderwijs, gezondheidszorg en belastingverhogingen doorvoerde, bestuurders op deze wijze zichzelf verrijkten over de rug van de burgers heen.

Hebzucht

Verder verdedigde de premier nog het werk van zijn ambtenaren in het algemeen. Volgens Rajoy heeft de zaak Púnica alles van doen met de hebzucht van bepaalde personen in bepaalde functies en niets met de organisaties waartoe ze behoorden. Vervolgens vroeg hij de Spanjaarden vertrouwen te houden in de rechtsstaat omdat de nieuwe corruptiezaken juist dankzij de inrichting van die rechtsstaat en het ‘functioneren’ van bijbehorende instituties boven water zijn gekomen. 

Dit vind je misschien ook leuk