WHO: Spanje officieel vrij van ebola

door admin
WHO: Spanje officieel vrij van ebola

Dit bevestigde het Spaanse ministerie van Gezoneheid in een persbericht op haar website: ‘Ons land is vrij van het ebola-virus’. De verklaring komt 42 dagen nadat uit bloedtesten bleek dat de Spaanse verpleegster Teresa Romero besmet was met het vaak dodelijke virus. Romero was de eerste persoon buiten Afrika die besmet raakte.

Besmette priesters

Haar besmetting kwam doordat de verpleegster de uit Sierra Leone gerepatrieerde en met ebola besmette missionaris Manuel García Viejo had verpleegd. García Viejo overleed een paar dagen na zijn aankomst in Spanje eind september in het Carlos III ziekenhuis in Madrid.

In quarantaine

Nadat Romero’s besmetting was bevestigd, werden 87 mensen met wie zij in contact was geweest onder observatie geplaatst. Hiervan werden 15 personen, waaronder Romero’s echtgenoot, in quarantaine geplaatst. Niemand ontwikkelde symptomen van de ziekte. De verpleegster overleefde het virus en werd begin november uit het ziekenhuis ontslagen.

Protocol

Na de besmetting van Romero ontstond meteen opschudding ten aanzien van het protocol dat zowel door de regionale als landelijke gezondheidszorg in werking werd gesteld. Dit zou op diverse vlakken hebben gefaald. De beschermingspakken schoten te kort. De opleiding van het verplegend personeel dat de met ebola besmette priesters verzorgde, was ontoereikend en het protocol om deze mensen vervolgens nauwlettend te observeren op het mogelijk verschijnen van symptomen zou niet goed gevolgd worden.

Gezondheidszorg onder vuur

Zowel de regionale minster van Gezondheidszorg Javier Rodriguez als de landelijke minister, Ana Mato, kwamen onder vuur te liggen. Mato werd opzij geschoven en vervangen door Spanjes vice-premier Soraya Saenz de Santamaria met betrekking tot de behandeling van ebola. Vorige week stapte Mato op nadat zij door een rechter in verband is gebracht met de corruptiezaak Gürtel.

Slachtoffers

Op 26 november meldde de WHO dat er wereldwijd 5.689 mensen zijn overleden als gevolg van het ebola-virus. De meerderheid van de slachtoffers viel in Guinea, Liberia en Sierra Leone.

Dit vind je misschien ook leuk