Spanje heeft nieuwe minister van Gezondheid, Sociale Zaken en Gelijkheid

door admin
Spanje heeft nieuwe minister van Gezondheid, Sociale Zaken en Gelijkheid

Tot zijn benoeming op woensdag als minister was hij woordvoerder van de Partido Popular in het Spaanse parlement en voorzitter van dezelfde partij in de provincie Álava. Voorheen was hij burgemeester van de stad Vitoria tussen 1999 en 2007. Vanaf het moment dat Rajoy met zijn PP in de regering kwam na de overwinning van de verkiezingen in 2011, was Alonso partijwoordvoerder.

Vertrek Ana Mato

Op 25 november diende de vorige minister van Gezondheid, Ana Mato, haar ontslag in. Zij werd door een rechter officieel genoemd in een onderzoek naar het corruptieschandaal rond het netwerk Gürtel en zou zich samen met haar echtgenoot schuldig hebben gemaakt aan persoonlijke verrijking.

Derde nieuwe minister

Alonso is de derde nieuwe minister in het kabinet Rajoy sinds dat aantrad eind 2011. Eerder dit jaar verving Isabel García Tejerina de toenmalige minister van Landbouw, Miguel Arias Cañete. Cañete stelt zich nu verkiesbaar voor de PP in de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei 2015.

Later stapte de minister van Justitie, Alberto Ruiz Gallardón op nadat de invoer van zijn strenge abortuswet mislukte. Hij werd in september vervangen door Rafael Catalá.

Kritiek

De politieke concurrenten van de PSOE hebben al kritiek geuit op de benoeming van Alonso. Hij zou totaal geen ervaring hebben in de gezondheidszorg. 

Dit vind je misschien ook leuk