Nationaal park Doñana ondergrondse gasopslag? WNF zegt nee!

door admin
Nationaal park Doñana ondergrondse gasopslag? WNF zegt nee!

Het bedrijf Petroleum Oil & Gas España (onderdeel van Gas Natural – Fenosa) heeft het voornemen om een ondergrondse gasopslag aan te leggen met 14 boorputten en 20 kilometer aan pijpleidingen onder en door het beschermde natuurgebied El Coto Doñana in de Spaanse provincies Cádiz, Huelva en Sevilla. 

Gevaren van de plannen

Volgens het WNF brengen de plannen de natuur in het park ernstig in gevaar. Men vreest voor aardbevingen en gebruikt het project ‘Castor’ als voorbeeld. Hier resulteerde een ondergrondse gasopslag voor de kust van de Spaanse provincies Castellon en Tarragona in ruim 400 aardbevingen in de kustzone.

Bovendien is er een groot risico op vervuiling en explosies bij een ongeluk of als een pijpleiding knapt. Voor de talloze in het park aanwezige beschermde diersoorten, waaronder vele trekvogels, de Iberische lynx en de keizersarend, kan het een ‘verstoring en versnippering’ van hun habitat veroorzaken.

Ook de UNESCO en UICN hebben hun bezordheid over de plannen om van El Coto Doñana een industrieel complex te maken geuit. Het gebied staat op UNESCO’s lijst met werelderfgoed.

Alleen nog ‘go’ nodig van Junta

Onlangs keurde het ministerie van Landbouw en Milieu de plannen goed. Nu is het enkel nog aan de regionale regering van Andalusië om het definitieve groene licht te geven. Men wijst erop dat het gasbedrijf nu dreigt met een schadevergoeding van 358 miljoen euro wanneer de regioregering hun plannen in de weg staat. Begin oktober dit jaar werd bekend dat de Spaanse overheid een bedrag van 135 miljard euro heeft betaald aan schadevergoeding voor het bedrijf Escal UGS dat verantwoordelijk was voor de op last van de overheid gestaakte boringen.

Doñana, ecologische schatkamer

In het uitgestrekte gebied is menselijke bebouwing en bewoning nagenoeg afwezig. De oppervlakte van Doñana bedraagt 50.720 hectare. Het park grenst aan de Guadalquivir en de Atlantische Oceaan en wordt gevoed door de rivieren Cano de Guadiamar (een zijtak van de Guadalquivir) en de Arroyo de la Rocina.

El Coto Doñana is belangrijk vanwege de vele trekvogels die er een rustplaats vinden op hun tocht van zuid naar noord. De moerassen in de rivierdelta zijn voor deze vogels ideaal. Qua fauna zijn er veel herten, wilde zwijnen, Iberische lynxen, keizersarenden, weidevogels en watervogels zoals flamingo’s.

Klik hier om de petitie van het WNF te tekenen gericht aan de president van de Junta de Andalucía, Susana Díaz.

Dit vind je misschien ook leuk