Ziek voor de klas in provincie Málaga

door admin
Ziek voor de klas in provincie Málaga

Hierdoor stellen zij kinderen bloot aan een groter risico op besmetting en aan een mindere kwaliteit van lesgeven. Zo staan er regelmatig docenten met koorts voor de klas, of met krukken omdat ze niet kunnen lopen van de rugpijn als gevolg van een hernia, zo schrijft de regionale krant Opinión de Málaga.

Ben je leraar op een openbare school in Málaga dan verlies je de helft van je salaris gedurende de eerste drie dagen van afwezigheid, ongeacht of je een briefje van de dokter hebt of niet. Er wordt 25 procent in mindering gebracht op je salaris tussen de 4 en 20 dagen afwezigheid wegens ziekte. Pas na 21 opeenvolgende dagen van ziekte ontvangt de betreffende docent het volledige ziektegeld van de overheid. 

De strengere maatregelen op het gebied van ziekteverzuim werden tijdens de afgelopen crisisjaren ingevoerd als extra bezuinigingsmaatregel van de regionale overheid. Deze komt nog eens bij de andere maatregelen die onderwijzend personeel in de regio al benadeelden, zoals langer werken voor hetzelfde salaris.

Volgens Ramoni Ruiz, voorzitter van de regionale lerarenvakbond CSFF is dit gekkenwerk. Docenten werken met kinderen en adolescenten, waardoor ze op dagelijkse basis worden blootgesteld aan bacterieën en virussen. Volgens Ruiz hebben de leraren het gevoel benadeeld te worden in hun waardigheid en willen ze de strijd aangaan om de wet te veranderen.

Ruiz heeft bovendien kritiek op de periode van tien dagen die gemiddeld nodig is om een vervangende docent te vinden op scholen in de provincie. Dit zou teruggebracht moeten worden naar 48 uur om te voorkomen dat kinderen veel les missen.

Dit vind je misschien ook leuk