Demonstratie in Madrid tegen bezuinigingen

door admin
Demonstratie in Madrid tegen bezuinigingen

Werklozen, vakbondsleden, uit huis gezette personen en alle anderen die toe zijn aan grote veranderingen, liepen mee. Het protest vond plaats op het moment dat het hele land nauwlettend de eerste resultaten van de verkiezingen in de demografisch grootste en een van de armste Spaanse regio’s Andalusië  in de gaten hield. De uitslag van deze verkiezingen kan een duidelijk inzicht geven in welke richting het met de landelijke politiek op gaat als de Spanjaarden eind dit jaar hun stem uitbrengen.

Pijnlijke bezuinigingsmaatregelen

‘Brood, werk, een dak en waardigheid’, stond er op een van de spandoeken te lezen. De demonstranten kwamen samen op het Plaza Colón om daar hun onvrede te uiten over de pijnlijke bezuinigingsmaatregelen die de huidige regering van Mariano Rajoy doorvoerde om de crisis te stoppen. In totaal werd circa 150 miljard euro bezuinigd tussen 2012 en 2014. Vooral op onderwijs, gezondheidszorg en sociale voorzieningen werd gekort.

Werkloosheid

Volgens de regering echter werpen die bezuinigingen nu wel vruchten af, aangezien de Spaanse economie uit een langdurige recessie kwam en weer is begonnen te groeien met 1,4 procent in 2014. De werkloosheid in Spanje is echter nog steeds ontoelaatbaar hoog met 23,7 procent en zelfs meer dan 50 procent onder jongeren van 16 tot 24 jaar. Volgens een van de demonstranten is de jeugdwerkloosheid in Extremadura zelfs 60 procent.

Rechten

Volgens een ander is het tijd om ‘onze rechten op te eisen’, daarmee doelend op het recht op een dak boven je hoofd, naar aanleiding van de gemiddeld 100 gedwongen huisuitzettingen per dag die in Spanje plaatsvinden omdat mensen hun huren en hypotheken niet meer kunnen betalen.

De organisatoren van de mars, waar volgens de Madrileense autoriteiten 12.000 mensen op af kwamen, zien vooral de conservatieve Partido Popular en de socialistische PSOE als veroorzakers van de crisis die de Spaanse economie ruim zes jaar in zijn greep hield. 

Vreedzaam

De mars verliep in tegenstelling tot een vergelijkbare demonstratie een jaar geleden vreedzaam. Wel zouden er 17 personen zijn gearresteerd wegens vandalisme en verstoring van de openbare orde. 

Dit vind je misschien ook leuk