Nu ook buiten Andalusië lynxen in het wild geboren

door admin
Nu ook buiten Andalusië lynxen in het wild geboren

De medewerkers van natuurproject Life-Iberlince, dat de wildstand van de Iberische lynx in Spanje op peil probeert te krijgen, hebben reden tot een feestje. Eindelijk zijn er in een nieuw gebied in Spanje ten minste twee jonge lynxen geboren in het wild. 

 

Doden

 

De Iberische lynx heeft het niet gemakkelijk in Spanje. Veel in het wild levende lynxen worden overreden of door jagers doodgeschoten. Anderen worden vergiftigd door mensen die de lynx als een bedreiging zien. Een ander probleem waar de lynx het afgelopen jaar mee te kampen had, was een gebrek aan prooidieren als gevolg van een dodelijke epidemie die heerste onder de konijnenpopulatie. 

 

Uitgezet 

 

Toen in 2014 de lynxenpopulatie in Zuid-Spanje, in de omgeving van Doñana en Sierra Morena zich eindelijk gestabiliseerd had, werden de eerste lynxen buiten Andalusië uitgezet. Zesentwintig jonge lynxen werden vrijgelaten in Castilla-La Mancha, Extremadura en Portugal. Begin 2015 werden nog eens vier lynxen in de regio Badajoz uitgezet. Van de uitgezette exemplaren zijn er zeven overleden, vooral door toedoen van de mens. De uitgezette dieren kregen een halsband met zender om, zodat hun locatie en bewegingen geregistreerd kunnen worden.

 

Vrouwtje Kodiac

 

Tien maanden geleden werd ook vrouwtjes-lynx Kodiac uitgezet in de regio Badajoz, in de hoop dat ze zich in het nieuwe gebied zou gaan voortplanten. Kodiac was twee jaar toen ze werd vrijgelaten. De meeste lynxen krijgen hun eerste nestje als ze drie jaar zijn. 

 

Geboorte

 

Het is decennia geleden dat er voor het laatst buiten Andalusië in het wild een lynx is geboren, aldus de dolgelukkige directeur van Life-Iberlince. Onlangs werd Kodiac gezien met twee jongen. Het is mogelijk dat ze nog meer kittens heeft, maar om het jonge gezin niet te veel te storen, blijven de onderzoekers op gepaste afstand. Kakapo, een ander vrouwtje dat in Extremdura is uitgezet, schijnt veel op trekken met een mannetjeslynx, dus de kans op meer geboortes in de nabije toekomst is zeker aanwezig.

Dit vind je misschien ook leuk