Tot zondag extra alcohol- en drugscontroles in Spaans verkeer

door admin
Tot zondag extra alcohol- en drugscontroles in Spaans verkeer

De campagne vormt een standaard onderdeel in het jaarprogramma van de verkeersautoriteit die hiermee de nationale verkeersveiligheid wil vergroten. Men wijst op het gevaar van gebruik van verdovende middelen en alcohol als je ermee achter het stuur kruipt.

Volgens Tráfico zijn cannabis en cocaïne de drugs waarmee bestuurders het meest worden opgepakt. Het hebben van deze middelen in het bloed verhoogt niet alleen de kans op ongelukken, maar geeft ook een grotere kans op dodelijke ongelukken.

Het doel van de verkeersdienst is het aantal mensen dat positief test op alcoholgebruik met 1 procent te verminderen. Dat eerdere campagnes van dezelfde aard hun vruchten afwerpen, blijkt uit de conclusie van DGT dat er een ‘significante verlaging’ heeft plaatsgevonden in de afgelopen tien jaar van het aantal mensen dat positief test tijdens een controle. De verlaging is van 5,1% tot 1,7% tien jaar later.

Toch teveel op?

Als na een test blijkt dat je teveel op hebt qua alcohol dan kun je voor een promillage van 0,25 tot 0,50 mg/l een boete opgelegd krijgen van 500 euro en aftrek van 4 punten. Ben je een jaar eerder al eens voor hetzelfde vergrijp beboet dan geldt een boete van 1.000 euro en aftrek van 6 punten.

Het is in Spanje verboden te rijden met sporen van drugs in het organisme. Tenzij die sporen het gevolg zijn van een door een arts of therapeut voorgeschreven inname. Ben je in dit opzicht in overtreding dan volgt een boete van 1.000 euro en aftrek van 6 punten van je rijbewijs.

Naast de administratieve sancties kan ook een gevangenisstraf opgelegd wroden van 3 tot 6 maanden, 6 tot 12 maanden taakstraf en de inname van het rijbewijs voor een periode van 1 tot 4 jaar.

Dit vind je misschien ook leuk