‘Wanhoop, angst voor toekomst en duisternis liggen achter ons’

door admin
'Wanhoop, angst voor toekomst en duisternis liggen achter ons'

‘Het ergste dat dit land kan overkomen is een coalitie die enkelen al aan het voorbereiden zijn tegen hen die gaan winnen’, zei de premier. Hiermee doelde Rajoy volgens diverse Spaanse media op een coalitie tussen de PSOE en Podemos. Dit naar aanleiding van de samenwerking tussen deze twee partijen na de lokale verkiezingen op 24 mei, waardoor de PP in belangrijke plaatsen als Madrid, Zaragoza, Cádiz en La Coruña buitenspel werd gezet.

‘Wat kan de PSOE op dit moment tegen de Spanjaarden zeggen? Wat zijn de veranderingen geweest tot nu toe ter verbetering van dingen? Het enige dat de nieuwe bestuurders nu snappen is dat ze niet kunnen doen, wat ze beloofd hebben te gaan doen’, aldus de premier.

Catalonië

Hij sprak zich ook nog uit over het onafhankelijkheidsstreven in Catalonië. Hier wordt op 27 september een nieuwe regering gekozen en deze verkiezingen worden gezien als een officieel referendum voor onafhankelijkheid. Wint namelijk de lijst met partijen waaronder de CiU van de huidige premier Artur Mas, dan zullen deze politici er alles aan doen om Catalonië los te breken van Spanje. Rajoy zei hierover: ‘We laten niemand van Spanjaard in buitenlander veranderen’. En de weg waarvoor Mas en de zijnen kiezen is volgens Rajoy ‘een vlucht die nergens toe leidt’.

Volgend jaar gaat het beter

Sinds zijn aantreden in 2011 spreekt Rajoy elk jaar in Sontomaior zijn partijgenoten toe en concludeert steevast dat het komende jaar dingen beter zullen gaan. Ook nu deed hij dat: ‘Het jaar 2016 is er bijna en de zaken staan er beter voor dan voorheen’. De premier zei eveneens dat het nodig is dat de PP blijft regeren. ‘We kunnen niet terug en moeten voort op de ingeslagen weg die effectief en goed voor Spanje is gebleken’.

Wanhoop achter ons

‘We hebben wanhoop, angst voor de toekomst, duisternis en tunnels zonder eind achter ons gelaten’, zo klonk de Spaanse regeringsleider optimistisch. Hij verdedigde ook de meest controversiële maatregelen van zijn regering door te zeggen dat als die niet genomen waren of als er niets was gedaan, dan was dat zelfmoord voor Spanje geweest.

Dit vind je misschien ook leuk