Podemos weigert te onderhandelen met combinatie PSOE – Ciudadanos

door admin
Podemos weigert te onderhandelen met combinatie PSOE - Ciudadanos

Als reden gaf hij aan niet te willen praten omdat de PSOE niet zonder Ciudadanos om de tafel zegt te willen. Ook Alberto Garzón, leider van IU zei af na gehoord te hebben dat de PSOE er niet bij zou zijn. De vier partijen zouden bijeenkomen om een nieuwe progressieve ‘paarse’ regering te vormen. Dit heeft zonder PSOE en IU echter geen zin. Podemos ziet het programma van Ciudadanos als onverenigbaar met de eigen politiek. 

Dinsdagavond bleek dat de PSOE voor het eerst de deur op een kier zette richting de Partido Popular. De partij gaf aan gesprekken te willen hebben met alle andere politieke partijen, maar wél met het akkoord dat de PSOE heeft gesloten met Ciudadanos als uitgangspunt en basis. ‘De tijd tikt door en er is haast’, aldus Pedro Sánchez ter verklaring.

Rajoy weg

Ondertussen wordt de positie van Rajoy wankeler. De ex-premier van Murcia, prominent PP-lid, heeft aangegeven dat er binnen zijn partij een ‘stille roep’ is dat Rajoy een stap terug doet als partijvoorman. ‘Rajoy zou zijn partij en het land een grote dienst bewijzen als hij een stap achteruit zou doen’, aldus Alberto Garre. Later zei de PP dat Garra dit gezegd zou hebben uit frustratie dat hij niet op de verkiezingslijst voorkwam bij de verkiezingen van afgelopen 20 december.

Woensdag gaf Rivera van Ciudadanos nog aan wel met de PP te willen onderhandelen op voorwaarde dat Rajoy opstapt. ‘Met iemand anders als kandidaat dan Rajoy verandert alles’, aldus Rivera.

Dit vind je misschien ook leuk