De aarde kan nog maanden blijven beven in Zuid-Spanje

door admin
De aarde kan nog maanden blijven beven in Zuid-Spanje

De beving die rond vijf uur in de namiddag plaatsvond werd volgens bronnen bij het nationale geografische instituut (IGN) in Málaga ook gevoeld in nabijgelegen dorpjes zoals Carratraca en Cuevas del Becerro.

Volstrekt normaal

1.700 naschokken

Volgens seismologen is het volstrekt normaal dat na de grote aardbeving van 25 januari de aarde blijft bewegen door naschokken. Tot nu toe zijn er sinds die beving van 6,3 op de Schaal van Richter in de Alborán zee voor de kust van Marokko al ruim 1.700 kleinere bevingen geweest in het gebied dat zich uitstrekt tussen de Spaanse enclave Melilla, de Alborán-zee en Málaga, zo stelt het IGN. Afgelopen vrijdag en zaterdag was het weer raak met bevingen krachtiger dan 4 graden op die schaal. Deze werden in het hele zuiden van Andalusië gevoeld.

Paniek niet nodig

Seismologisch onderzoeker Jesús Ibáñez zegt in het Spaanse dagblad ABC dat na een schok van boven de 6 altijd een reeks van naschokken volgt. Die reeks kan maanden, zoniet jaren aanhouden met bevingen van rond de 4 en 5 op Richter’s Schaal. Volgens Ibáñez is paniek over het aantal schokken absoluut niet nodig, want alles wat gebeurt is volstrekt normaal in een gebied met een erg hoge seismologische activiteit. Het zuiden van Spanje is zelfs al van oudsher het gebied met de hoogste activiteit en het grootste risico op bevingen van het hele Iberische Schiereiland.

Wat doen bij een aardbeving?

Voel je de aarde beven en ben je buiten, blijf dan buiten en zorg dat je zover mogelijk af bent van gevels, gebouwen of bomen. Ben je binnen, blijf dan binnen en verschans je onder een grote tafel, onder een bed. Als de beving voorbij is, sluit dan zo snel mogelijk het water en de elektriciteit af alvorens je via de trap – neem nooit de lift – naar buiten gaat. Probeer het gebruik van je mobiele telefoon te vermijden omdat de lijnen vrij moeten blijven voor de alarmdiensten en echte noodsituaties. Spreek met familieleden af waar je elkaar na een beving zult treffen. 

Dit vind je misschien ook leuk