Rechtszaak rond bejaarde nonnen die baby’s verkochten

door admin
Rechtszaak rond bejaarde nonnen die baby's verkochten

In totaal zouden dertien baby’s op deze wijze bij hun biologische moeder zijn weggehaald. De kwetsbare vrouwen werden opgevangen in Hogar Madre Encarnación in de Galicische stad. Het ging met name om drugsverslaafden, (ex-)prostituees en vluchtelingen die zich in de laatste maanden van hun zwangerschap bevonden of die al een baby hadden.

De nonnen Carmen Longarela Latas van 82 en Carmen Vázquez Lamela van 88 ontkennen beide zich hier ooit schuldig aan te hebben gemaakt. Het onderzoek van de rechtbank richt zich naast hen op 17 andere personen, waaronder ambtenaren en sociaal werkers die in dienst waren of nog zijn van de Galicische overheid. Ook de moeder-overste Isobel Torres is aangeklaagd.

De baby’s zouden in de jaren tussen 2005 en 2011 tegen betaling naar adoptie-ouders zijn gegaan. Volgens de nonnen zouden criminele bendes met een link naar Rusland de baby’s hebben doorverkocht. Ze zouden nooit de moeders hebben gedwongen hun kind af te staan, maar hen wel van informatie hebben voorzien over de mogelijkheden van adoptie. 

Gestolen kinderen van Franco

De rechtszaak doet denken aan de babyroof die in Spanje op grote schaal heeft plaatsgevonden onder het bewind van generaal Francisco Franco. In de eerste jaren van zijn dictatoriale bewind direct na de Burgeroorlog zouden ook via kloosters en katholieke ziekenhuizen baby’s van republikeinse ouders zijn doorverkocht aan Franco-gezinde adoptie-ouders om de jonge geesten zo te behoeden voor een foutieve opvoeding met linkse ideeën. Later won vooral het financiële gewin aan belang en deze praktijken duurden voort tot ver in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Lees meer hierover in het artikel ‘De gestolen kinderen van Spanje, open wond in de natie’ op MeerSpanje.nl.

Dit vind je misschien ook leuk