Waar komt de dode walvisachtige in Madrid vandaan?

door admin
Waar komt de dode walvisachtige in Madrid vandaan?

Het is een groot mysterie waar het dier vandaan komt waarover ook te lezen is in dit artikel van vorige week. De stad ligt immers niet aan zee. In het populaire zomerliedje ‘No hay playa’ van The Refrescos uit 1989 werd dat feit al bezongen. De afdeling Milieuzaken van de politie onderzoekt de zaak. Op sociale media laat de politie weten dat het dier niet uit één van de lokale dierenparken afkomstig kan zijn. Maar, waar komt het dier dan wel vandaan? En hoe is het kadaver in het park terechtgekomen? En wat voor dier is het? Op het moment zijn het vragen die alleen maar beantwoord kunnen worden met veronderstellingen en speculaties totdat de resultaten van het officiële politieonderzoek bekend zijn. Op de Spaanse website Hipertextual staan mogelijke verklaringen:

Hoort het dier bij een dierentuin?

In Madrid zijn twee plekken waar dieren in gevangenschap worden gehouden: De dierentuin Zoo Aquarium Madrid en het flora- en faunapark Faunia Madrid. Allebei liggen ze in het park Casa de Campo. Volgens dr. Antonio Laborda, expert op het gebied van mariene zoölogie, is het niet waarschijnlijk dat het dier uit een dierentuin komt, want in dierentuinen gaan ze zo niet om met overleden dieren. Een onderzoeker en deskundige op het gebied van mariene zoölogie Álvaro Fernández Montero sluit ook niet uit dat het dier bij een dierentuin hoort. “Zodra een dier wordt geboren in een park is de dierenarts verplicht de geboorte te  registreren en moet het dier een microchip krijgen. Dit staat vastgelegd in de conventie van Internationale handel in bedreigde uitheemse dieren en planten (CITES). Deze chip is niet aangetroffen in het kadaver. Daarnaast is het dier geen grijze dolfijn, het soort dolfijn dat wordt gehouden in dierentuinen. De bioloog Maria García zegt dat het duidelijk de bedoeling is geweest om het skelet te behouden. Van een particulier kan het niet zijn, want het bezit van deze dieren is verboden.

Handel in bedreigde dieren

De bioloog María García ziet niets in deze verklaring. “Ik betwijfel of iemand die voor een dergelijk dier heeft betaald het zo achterlaat.” Volgens Laborda is het mogelijk dat het dier slachtoffer is van de handel in bedreigde dieren.

Het skelet als decoratie

De drie deskundigen die zijn ondervraagd door medewerkers van de website Hipertextual zijn het er wel over eens dat de kans groot is dat het skelet bestemd is als decoratie. Het kadaver wordt onder de grond begraven zodat de natuur zijn werk kan doen met het risico dat iemand (een mens of een dier) het dier opgraaft. Precies wat hier gebeurde. Fernández Montero zegt dat het feit dat het dier gewikkeld is in kippengaas deze veronderstelling ondersteund. Dit is een manier om de botten bij elkaar te houden als het vlees is vergaan. Vervolgens wordt het skelet opgegraven, gereinigd en gebruikt om te worden tentoongesteld.

Wat voor soort dier is het?

Het dier wordt ‘de dolfijn van Casa de Campo’ genoemd, maar deskundigen kunnen door de verre staat van ontbinding niet zeggen om welk soort walvisachtige het gaat. Verder onderzoek is nodig. Gezien de afmeting, tanden en de snuit lijkt het op een dier dat in rivieren leeft. Veel rivierdolfijnen zijn vrijwel uitgestorven, zoals in China, waardoor het nu bedreigde diersoorten zijn. Het kan ook een zoetwaterdolfijn zijn, hoewel ook de mogelijkheid bestaat het een franciscana is, een dolfijnsoort dat leeft bij de monding van de rivier La Plata en de Atlantische kust van Zuid-Amerika. Een exotisch dier dat we niet zien aan Spaanse kusten. Garciá wil niet uitsluiten dat de dolfijn van Casa de Campo ook uit zoutwater kan komen.

Onderzoek gestart

De vraagtekens blijven rondom de dolfijn van Casa de Campo zolang het onderzoek naar de oorsprong van deze mysterieuze vondst nog loopt. Ook onderzoekers van het museum voor natuurwetenschappen in Madrid (MNCN) voeren DNA onderzoek uit om antwoorden te krijgen.

Dit vind je misschien ook leuk