Spanje en de Panamapapers

door admin
Spanje en de Panamapapers

In Spanje is het het dagblad El País dat meedeed aan het macro-onderzoek naar aanleiding van het lek van de ruim 11 miljoen documenten naar de Süddeutsche Zeiting. Deze schakelde vervolgens het International Constrium of Investigative Journlists (ICIJ) in. Hierbij zijn ruim 100 nieuwsorganisaties aangesloten uit 78 landen.

De Panamapapers betreffen de boekhouding van circa 200.000 bedrijven. Ruim tweederde hiervan werd gemanaged door het in Panama gevestigde Mossack Fonseca. Via deze offshorebedrijven werden miljoenen euros afkomstig uit tientallen landen weggesluisd. Namen van staatshoofden, regeringsleiders, zakenlieden, sporters, acteurs en andere beroemdheden komen erin voor. 

Spaanse namen

In Spanje zijn de bekendste namen die tot nu toe in de zaak figureren Pilar de Borbón, de zus van de voormalige Spaanse koning Juan Carlos en de tante van de huidige koning Felipe de VI. Daarnaast zou filmregisseur Pedro Almodóvar en zijn broer offshorebedrijven bezitten en ook Lionel Messi komt in de documenten voor met zijn vader. De Argentijnse voetballer liep al in het oog van de Spaanse belastingdienst voor het wegsluizen van geld. Hiertoe wordt eind mei aanstaande de rechtszaak gehouden tegen de voetballer en zijn vader. De gebroeders Almodóvar gaven direct op maandag al aan dat hun offshorebedrijf al jaren niet actief is. Broer Augustín haastte zich te benadrukken dat hij alle zakelijke administratie voor zijn rekening nam en dat broer Pedro uitsluitend creatief bezig was.

Familie Domecq

Een ander belangrijk Spaanse persoonlijkheid is Micaela Domecq Solís-Beaumont. Deze telg uit de belangrijke shery-producerende familie Domecq uit Jerez de la Frontera is getrouwd met de voormalige Spaanse minister van Landbouw en huidige eurocommissaris Miguel Arias Cañete. 

Internationaal

Internationaal gezien zouden vrienden van de Russische president Poetin naar voren komen in dez aak, ook Michel Platini, ex-UEFA-voorzitter en de IJslandse premier Sigmundur David Gunnlaugsson, die inmiddels al is afgetreden. Ook de Argentijnse president Mauricio Macri en zijn vader en broer doken op in de papieren. 

Hoge boetes

De Spaanse belastingdienst zet een speciale commissie op de papieren om te onderzoeken in hoeverre alle Spaanse residenten die voorkomen in de documenten zich aan de regels hebben gehouden of niet. Wie bezit in het buitenland niet netjes aangeeft of heeft gegeven via Modelo 720 kan rekenen op hoge boetes tot 10.000 euro per verzwegen feit en het betalen van 150% van het achtergehouden bedrag. 

Zestiende land

Panama is het 16e land op de lijst van landen waar Spanjaarden het meeste bezitten, zo blijkt op gegevens van de Spaanse belastingdienst van de afgelopen drie jaren. Spanjaarden gaven 1,1 miljard euro op aan bezit in Panama. HIer zouden rekeningen zijn met daarop een saldo van in totaal 52,2 miljoen euro en nog eens 75,2 miljoen euro aan aandelen in collectieve investeringsfondsen. Daarnaast zou er nog 34 miljoen euro aan vastgoed en andere bezittingen zijn.

Dit vind je misschien ook leuk