Mogelijk enorme boete voor Spanje wegens opname te weinig vluchtelingen

door admin
Mogelijk enorme boete voor Spanje wegens opname te weinig vluchtelingen

Volgens Eurocommissaris Timmermans is de maatregel nodig om de solidariteit in Europa te handhaven. ‘Het is of solidariteit of we gaan ten onder als Europa’, aldus de commissaris. Het gaat om een boete van 250.000 euro per niet toegelaten asielzoeker. Die moet worden betaald aan het land dat uiteindelijk de niet toegelaten asielzoeker wel opneemt.

Verdeelsleutel

Om de grote toestroom van vluchtelingen uit oorlogsgebieden in bijvoorbeeld Syrië het hoofd te kunnen bieden, heeft Europa vorig jaar afgesproken deze volgens een verdeelsleutel over de lidstaten te verspreiden. Dit om te voorkomen dat de voorkeurslanden zoals Duitsland en Zweden overspoeld raken. Naar verwachting zullen 160.000 vluchtelingen dit jaar hun heil in Europa zoeken.

Slechts 18 vluchtelingen

Volgens de afspraken die Spanje met Europa heeft gemaakt, zou het land in 2016 bijna 16.000 vluchtelingen moeten opnemen. Tot nu toe zijn dat er slechts 18 geweest. Voor mei beloofde de demissionaire regering 200 mensen toe te laten, maar tot nu toe lijkt daar weinig van terecht te komen.

Moeilijkheden in coördinatie

Tot nu toe wijst de Spaanse overheid als verklaring voor de opname van zo weinig vluchtelingen naar moeilijkheden in de coördinatie tussen de verschillende betrokken instantiees. Daarnaast moeten speciale diensten elke vluchteling zorgvuldig controleren op mogelijke connecties met radicale organisaties. Dit vanwege de verhoogde terreurdreiging na de laatste aanslagen in Parijs, Istanbul en Brussel.

Ook boetes voor vluchtelingen

Ook vluchtelingen die niet aan de regels voldoen  krijgen boetes opgelegd. Nu blijkt dat het vaak gebeurt dat vluchtelingen asiel aanvragen in meerdere landen tegelijk om zo hun kansen te vergroten. Dit blijkt het geval te zijn bij 24% van de aanvragen die worden ingediend. Nu is het idee om de vluchtelingen alleen subsidie te bieden in het land waar ze moeten blijven.

Vluchtelingencrisis

Sinds de vluchtelingencrisis losbarstte bij de Turkse grens en aan de Griekse kust met aangespoelde vluchtelingen die hun overtocht op gammele bootjes niet of ternauwernood overleefden, is het principe dat een vluchteling asiel moet aanvragen in het eerste Europese land waar hij of zij terechtkomt, veranderd. Via een verdeelsleutel die onder meer is gebaseerd op het aantal inwoners van een land, het Bruto Nationaal Product en het aantal vluchtelingen dat een land al heeft opgenomen uit andere landen worden nu de vluchtelingen over de lidstaten verdeeld. Ook wordt nu strenger gekeken naar de situatie in het land van herkomst. Is die veilig genoeg, dan worden vluchtelingen direct teruggestuurd.

Dit vind je misschien ook leuk