Bruine beer in Pyreneeën vrijgelaten

door admin

Het gaat om een tienjarig mannetje van 205 kilo die luistert naar de naam Goiat. Hij werd vrijgelaten in de Alt Pirineu Natural Park. Dat is het grootste park in het Catalaanse gedeelte van de Pyreneeën in de provincie Lleida. Goiat komt uit een reservaat in Slovenië. Dit land heeft een nog gezonde berenpopulatie die bijdraagt aan het behoud en het vergroten van populaties in andere delen van Europa.

Ernstig bedreigd

In de jaren negentig van de vorige eeuw raakte de autochtone bruine beer in de Pyreneeën ernstig bedreigd nadat er teveel jacht op was gemaakt. In 1996 werd de eerste poging gedaan met de herintroductie van drie beren, twee vrouwtjes en een mannetje, eveneens afkomstig uit Slovenië.

Genetische diversiteit

Op het moment zijn er volgens de autoriteiten tegen de 35 bruine beren aan beide kanten van de bergketen die de grens tussen Frankrijk en Spanje vormt. De meerderheid is nageslacht van de mannetjesbeer Pyros, die in 1996 werd vrijgelaten en nu 26 jaar is. Voor de genetische diversiteit is het goed dat er nu een extra mannetje wordt toegevoegd aan het territorium.

Niet iedereen in het noorden van Spanje is het eens met de terugkomst van de beren. Lokale boeren tonen sterk verzet want zien gevaar voor hun schapen.

Lees ook: Beer valt man aan in Noord-Spaans berggebied

Lees hier over de tien meest bedreigde diersoorten op het Iberisch Schiereiland

Dit vind je misschien ook leuk