Eerbetoon aan Fidel Castro in Galicië

door admin
Eerbetoon aan Fidel Castro in Galicië

Een verre nicht van Castro, Manuela Argiz (103) bezocht de ceremonie en bracht een boeket bloemen mee ter gelegenheid van het overlijden haar neef. Dit schrijft de Spaanse krant El Mundo. De voormalige Cubaanse leider, overleden in La Havana, de hoofdstad van Cuba, is 90 jaar oud geworden. Een andere nicht van Fidel Castro en zijn broer Raul woont ook nog in de buurt van Láncara woont. Deze nicht heeft altijd foto’s en krantenknipsels van de broers bewaard. Vanwege haar slechte gezondheid kon ze niet bij de ceremonie aanwezig zijn.

Wieg in Láncara

De vader van Fidel, Ángel María Bautista Castro is in 1875 in Láncara, Galicië geboren en verliet het dorp toen hij 17 jaar oud was. Castro zou altijd een speciale plek in zijn hart voor Galicië hebben gehad. Veel mensen uit de streek zijn blij dat de Cubaanse leider hun dorpje op de wereldkaart gezet heeft. De burgermeester van Láncara, de socialistische Darío Piñeiro, benadrukte voor het huis van de vader van Fidel dat ‘el Comandante’ nu weg is, maar dat hij altijd zal worden herinnerd omdat hij ook een Galiciër was.

Familievriend

Eladio Capón van de Partido Popular en goed bevriend met de Castro familie, nam afscheid met de woorden ‘hasta siempre, Comandante’ (tot de eeuwigheid commandant). Capón benadrukte dat Fidel een zeer aangenaam en aardig persoon was. Hij vertelde over een gesprek dat ze hadden gehad. Fidel vroeg eerst naar zijn nichten, en hoeveel koeien ze hadden. Vijf minuten later vroeg hij hetzelfde om zo te weten of hij wel de waarheid sprak. Capón vertelde dat Castro een keer in Cuba omringd door talloze politici over voetbal begon te praten om het ijs te breken. Hij wist dat Spanjaarden dol op deze sport zijn.

Capón zal nooit de vele nachten vergeten die hij samen met el Comandante doorbracht in zijn ‘perla del Caribe’ (de bijnaam van Cuba). Capón bracht zelfs een keer een beetje aarde van de boerderij van Castro\’s vader mee naar Cuba en kan de emotionele reactie van de commandant nog goed herinneren.  

Museum voor Fidel Castro

Er zijn plannen om van die boerderij van Castro\’s vader een museum te maken. Mensen in het dorp zijn niet vergeten dat el Comandante  in 1992 zijn geboortedorp nog heeft bezocht. Een wens die hij voor zijn dood nog waar wilde maken.

Dit vind je misschien ook leuk