Sneeuw op de stranden van de Costa Blanca en Costa Cálida

door admin
Sneeuw op de stranden van de Costa Blanca en Costa Cálida

De Zuid-Spaanse krant SUR verwacht sneeuw in de stad Málaga in de loop van woensdagmiddag. In het noorden van Spanje is het zowiezo al wit. Dikke pakken sneeuw bedekken nu ook de lager gelegen berggebieden. In Alicante is de overlast groot. Diverse wegen zijn afgesloten voor verkeer en enkele scholen zijn vandaag gesloten als gevolg van een sneeuwstorm die het landschap op veel plaatsen prachtig wit kleurde. Het is zodoende een historische dag. De laatste keer dat het zo sneeuwde was in 1983. Aan de zuidkant van de kust in deze provincie bij Torrevieja en Pilar de la Horada viel de meeste sneeuw sinds bijna een eeuw. De laatste keer dat het er wit van de sneeuw zag, was in 1926. Ook viel er wat sneeuw in 1950 en 1960, maar dat was niet genoeg om het landschap wit te kleuren zoals nu.

Extreem koud

Vanzelfsprekend werden er ook zeer lage temperaturen geregistreerd. De afgelopen nacht daalde het kwik tot -10 in Vilafranca, –8.7 in Castellfort, -7.6 in Morella, -7.5 in Enguera, -6.4 in y -5.5 Buñol. De sneeuw en gladheid zorgt voor overlast op de wegen. Er werden al minstens 14 incidenten geteld volgens de krant Las Provincias.

Laagste temperatuur Spanje

In Catalonië werd de laagste temperatuur in heel Spanje van het afgelopen etmaal gemeten. Het werd -21,6 graden in Cerdanya. De hevigste kou wordt woensdag verwacht in het hele Iberische Schiereiland en extreem lage temperaturen bereikten woensdagochtend ook het uiterste zuiden van het land.

Sneeuw op de Balearen

Ook op de Balearen sneeuwt het. Op Mallorca zijn diverse wegen afgesloten vanwege teveel sneeuw en door de ijzige wind was de gevoelstemperatuur hier veel kouder dan de werkelijke temperatuur. In het Tramontana-gebergte viel op sommige plekken een laag van 20 centimeter sneeuw.

Sneeuw in Murcia

Voor de regio Murcia is sneeuw op het strand ook een zeldzaam fenomeen. Vanochtend was het hier echter ook zo ver. Op sommige plekken in de regio wordt vandaag sneeuw verwacht tot 6 centimeter dik. Temperaturen dalen tot rond het vriespunt.

Catalaanse Pyreneeën

In de Catalaanse Pyreneeën daalde de temperatuur op diverse plekken tot boven de 12 graden onder nul. Volgens het regionale weerinstituut SMC was de minimumtemperatuur in Vielha -12,2ºC, in El Pont de Suert-12,6ºC en in La Seu d’Urgell, dat wat lager ligt bereikte het kwik -10ºC.

Oranje weeralarm

Voor de noordelijke provincies Ávila, Burgos, León, Segovia, Soria, Zamora, Girona, Lleida, Navarra, La Rioja en Asturias geldt vandaag een oranje weeralarm (belangrijk risico) vanwege extreme kou, zo meldt AEMET op de website. In de steden Barcelona an Tarragona kan het 2 tot 7 graden onder 0 worden. 

Zuid-Spanje

In Andalusië wordt sneeuw verwacht boven de 200 meter in het binnenland. Ook geldt hier een code geel voor lage temperaturen. Op het vliegveld van Málaga was het vroeg in de ochtend slechts 7 graden. Dat is erg koud voor de tijd van het jaar. De komende nacht daalt het kwik hier ook nog enkele graden. In het binnenland gaat het vriezen. Neerslag trekt vanaf de Middellandse Zee het land binnen, waar het vanwege de kou op veel plekken zal gaan sneeuwen. In Antequera vroor het 2 graden op woensdagochtend en ook in Ronda, in het binnenland kwam het kwik vroeg in de ochtend niet boven 3 gradnen uit. Vanaf donderdag wordt het langzaam weer ietsje warmer.

Dit vind je misschien ook leuk