Vuelta 2017 met steile bergen en heftige afdalingen

door admin
Vuelta 2017 met steile bergen en heftige afdalingen

Deze begint op zaterdag 19 augustus in het Franse Nîmes, gaat onder meer dwars door Andorra, door Catalonië en Angrilu in Asturië. De finish is op 9 september in Madrid. Net als bij de Tour de France zijn er dit jaar meer ritten  – zeker vijf etappes – waarbij de finish bergop is. Dit jaar is er slechts één individuele tijdrit ingepland. De Vuelta gaat dit jaar door verschillende delen van Spanje, zodat de wielerploegen vaak per vliegtuig naar de verschillende startplaatsen vervoerd moeten worden.

Wat is anders dit jaar?

De Ronde van Spanje start in de Franse stad Nîmes, het grondgebied van de Tour de France. Het Franse bedrijf Amaury Sport Organisation helpt met het organiseren van de Spaanse ronde op Frans grondgebeid. De eerste etappe eindigt op een van de monumenten van het wielrennen;de berg Angrilu, na drie jaar weer terug is in de Vuelta. De bekende muur Cueña les Cabres wordt ook beklommen. Deze heeft een stijgingspercentage van 23,5%, wat het tot een van de steilste klimmen van de Vuelta van 2017 maakt. Er zijn negen etappes met de finish boven op een berg; la Ermita de Santa Llúcia, in Castellón; Cumbres del Sol y Xorret de Catí, in Alicante; Calar Alto, in Almería; Sierra de la Pandera, in Jaén; Sierra Nevada, in Granada, en Los Machucos y Santo Toribio de Liébana, in Cantabrië.

Zoals met alle grote wielerrondes, wordt er tijdens de allerlaatste etappe niet meer om de hoogste trede op het podium gestreden. De laatste etappe waar de winnaar met de rode trui wordt bekroond is op zaterdag 9 september in Madrid.

De Vuelta heeft dit jaar bekende nieuwe bergen en gebergten in het parcours opgenomen, zoals Xorret de Catí, Calar Alto, La Pandera, Sierra Nevada en Angliru. Andere bergen worden voor de tweede keer beklommen, zoals Cumbres del Sol, in Poble Nou de Benitaxell. Tijdens deze etappes moeten wielrenners hard werken om naar boven te komen, daarom zijn ze populair onder het publiek. De etappes zijn echter niet direct belangrijk voor het eindklassement, maar vooral bedoeld voor de show. De Santa Llúcia is een van de bergen die voor het meeste spektakel zullen gaan zorgen. In deze beklimming is een gedeelte van vier kilometer lang met een stijgingspercentage van 20%. Ook de gevreesde Los Machus in Cantabrië zit erbij, met het hoogste stijgingspercentage van de ronde van 28%.

Eveneens is er een etappe de Zuid-Spaanse Sierra Nevada, waar de wielrenners op 2.490 meter boven zeeniveau gaan fietsen. Hierin is ook een klim van 30 kilometer verwerkt. Doordat er weinig zuurstof in de lucht is zo hoog, wordt dat een moeilijke rit voor de deelnemers.

Andorra en Catalonië

De vierde etappe is in Andorra. De wielrenners beklimmen dan de La Rabassa en La Comella en de etappe eindigt in het ministaatje Andorra. De volgende dag gaat de Vuelta langs Catalonië, via Ponts, Guissona, Montblanc en Valls met de eindstreep in Tarragona.

Slechts één tijdrit

Er is slechts één tijdrit van 40 kilometer lang. Deze is helemaal plat. De eindstreep ligt in Lorgoño en voor de etappezege zijn de Brit Chris Froom en de Spanjaard Alberto Contador hier de favorieten. De populaire Spaanse renner Alejandro Valverde is zeer positief over de Vuelta van 2017. Hij is blij dat de winnaar van 2016, de Colombiaan en berggeit Nairo Quintana, dit jaar niet voor de Vuelta heeft gekozen, maar voor de Giro d’Italia.

Klik hier voor een overzicht van alle etappes.

Dit vind je misschien ook leuk