Wat is het profiel van de toeristen die Spanje bezoeken?

door admin
Wat is het profiel van de toeristen die Spanje bezoeken?

Dit blijkt uit gegevens die afgelopen dinsdag werden verstrekt door het Spaanse bureau voor de statistiek INE. Met een totaal aantal buitenlandse toeristen van 75,6 miljoen (+10,3%) vormt de toeristische sector opnieuw een van de belangrijkste fundamenten onder de Spaanse economie, die het ten opzichte van andere Europese landen relatief goed doet. Voor een deel worden records in deze sector verbroken door toeristen die landen als Turkije, Egypte en Tunesië laten voor wat het is vanwege aanslagen daar en onrust als gevolg van de vluchtelingencrisis. 

Hoe reizen ze?

Veruit de meerderheid van de buitenlandse toeristen bereikt Spanje per vliegtuig. Het gaat om een totaal van 60,6 miljoen. Daarna bezoekt men Spanje per auto of bus: 13 miljoen, per boot: 1,6 miljoen en per trein 364.115.

Waar komen ze vandaan?

De meeste toeristen die Spanje bezoeken komen nog altijd uit Groot-Brittannië. Ook in 2016 was dat het geval ondanks de minder gunstige wisselkoers tussen de pond en de euro en de nakende Brexit. In totaal werd Spanje bezocht door 17,8 miljoen Britten, dat is iets meer dan twee Britten op elke tien toeristen (23%). Na de Britten volgen de Fransen met 11,4 miljoen personen, de Duitsers met 11,2 miljoen personen, Scandinaviërs met 5,17 miljoen personen, Italianen met 4 miljoen, Nederlanders met 3,4 miljoen, Belgen met 2,3 miljoen, Portugezen met 2 miljoen en Zwitsers met 1,7 miljoen.

De grootste stijger waren de Canadezen. Er kwamen 40,9 procent meer Canadezen naar Spanje in 2016 dan in 2015. De stijging onder Argentijnen was met 40 procent eveneens erg groot. Het aantal Ieren nam toe met 23 procent. De komst van Chinezen en Japanners viel tegen met dalingen van respectievelijk 11,25 en 24,78 procent. 

Waar gaan ze heen?

Van de zeventien deelstaten die Spanje telt, steeg het aantal buitenlandse toeristen naar dertien regio’s. Nog altijd gaan de meeste toeristen naar Catalonië met een totaal aantal van 18 miljoen bezoekers, gevolgd door de Balearen en de Canarische Eilanden met beide 13,3 miljoen bezoekers, Andalusië 10,6 miljoen bezoekers, Valencia met 7,8 miljoen bezoekers en Madrid met 5,74 miljoen. 

De vier regio’s waar het aantal buitenlandse toeristen daalde waren Extremadura met 31,8 procent minder, Galicië met 17,5 procent minder, Baskenland met een daling van 12,5 procent en Cantabrië met 9 procent minder bezoekers. De grootste stijging was voor de regio La Rioja met 86,6 procent meer bezoekers dan 2015, gevolgd door Aragón met 55,5 procent meer. 

Waar verblijven ze?

Veruit de meeste buitenlandse toeristen betalen voor hun verblijf (60 procent). Hiervan gaat 47,7 procent naar een hotel, 8,28 procent verblijft in een huurwoning en anders is 3,4 procent. Daarnaast verblijft 15,7 procent in een eigen woning, 15,7 procent verblijft in een woning van familie of vrienden. 

Dit vind je misschien ook leuk