Rechter verbiedt rondrijden transfobe bus Hazte Oír

door admin
Rechter verbiedt rondrijden transfobe bus Hazte Oír

De rechter laat weten dat de boodschap op de campagnebus niet beperkt blijft tot het uitdragen van het ideaal van de beweging, maar de “waardigheid aantast van mensen met een andere seksuele oriëntatie”. Tegen dit laatste acht hij ingrijpen noodzakelijk.

Geen discriminerende leuzen in Madrid

De gemeente Madrid was al een procedure gestart om de bus tegen te houden om nog langer rond te rijden door de stad. Op de bus staat de leus “Jongens hebben een penis. Meisjes hebben een vagina. Laat je niet misleiden. Als je als man geboren wordt, ben je een man. Als je als vrouw geboren wordt, blijf je dat ook”.

De openbaar aanklager van het Tribunal Superior van de Comunidad de Madrid, Jesús Caballero, heeft het gerechtelijk onderzoek in gang gezet naar de campagnebus. Hij verzocht de rechter om Hazte Oír een rondrijverbod op te leggen met de oranje bus, zolang de discriminerende teksten erop nog te lezen zijn.

‘Inbeslagneming’

Ondanks de aanhouding en bekeuring die Hazte Oír van de politie kreeg, liet de ultrakatholieke beweging afgelopen dinsdag al weten aangifte te doen van inbeslagneming van de bus en op woensdag hun route door de stad gewoon te hervatten.

Haatdelict

Het gemeentebestuur van Madrid liet weten dat de politie de campagnebus van Hazte Oír in beslag heeft genomen, en zodoende niet meer door de stad kan rijden, in afwachting van de uitspraak van het Openbaar Ministerie over een mogelijk LGTB-fobie delict.

Zowel de Catalaanse regering als de regering van Madrid hebben te kennen gegeven het Openbaar Ministerie te laten onderzoeken of de campagne van Hazte Oír berecht kan worden als een “haatdelict” tegen transseksuelen.

Dit vind je misschien ook leuk