De beste plekken om te wonen ten zuiden van Alicante

door admin
De beste plekken om te wonen ten zuiden van Alicante

Het spreekt dan ook voor zich dat veel Nederlanders en Belgen zich bij hun zoektocht naar een huis in Spanje op deze kust oriënteren. Waar voorheen vooral de noordelijke helft van de provincie Alicante in trek was, schuift de interesse nu steeds meer op richting de kust ten zuiden van Alicante-stad. Een deel daarvan is nog de Costa Blanca, maar zodra deze overgaat in de regio Murcia hebben we het over de Costa Cálida.

Hier liggen erg leuke plaatsen waar je nog niet direct voor de hoofdprijs een huis koopt, maar wel net zo dichtbij het azuurblauwe water van de Middellandse Zee. Hier heb je ook uitgestrekte stranden met tal van voorzieningen tot je beschikking hebt. Alleen zien veel van die stranden ook in het hoogseizoen nog niet zo zwart van de toeristen. En ook hier geniet je van 300 dagen per jaar zon met een gemiddelde temperatuur van 17 graden. Ter oriëntatie geven we hier een overzicht van de plekken waarnaar de vraag het hoogst is, met hun bijzonderheden.

Santa Pola

Deze gezellig plaats ligt aan de kust en heeft prachtige, schone stranden en biedt het hele jaar door veel voorzieningen. Aangezien er ook veel Spanjaarden wonen drijft de plaats niet volledig op het toerisme. Langs de lange promenade aan zee liggen prachtige palmbomen en fietspaden, zodat je er ook heerlijk kunt fietsen. In de authentieke vissershaven komen elke middag om 16 uur de vissersboten binnen. Leuk om te zien vanaf een van de gezellige terrassen. Santa Pola is een levendige stad  waar je een goede mix aantreft van toeristen en locals. Vanaf Santa Pola vertrekt een regelmatige veerdienst naar het eiland Tabarca, het kleinste permanent bewoonde eiland van Spanje, waar je kunt genieten van beschermde natuur.

Guardamar del Segura

Deze rustige kustplaats is bij velen in trek vanwege de twaalf kilometer aan zandstranden met fijn, goudkleurig zand. Achter de duinen waar je heerlijk kunt wandelen, liggen bossen met palmbomen, cipressen en eucalyptussen die de ooit als taak hadden de ‘wandelende’ duinen tot stilstand te brengen. Het dorpje is rustig, heeft een mooi kasteel, uitbundige vieringen van het Moren en Christenen-feest en een park met veel vogels. Je kunt kiezen tussen het gezellig drukke stadsstrand bij het centrum of het verlaten Platja els Tossals. Het nabijgelegen Parque Natural de la Laguna de la Mata heeft een interesant bezoekerscentrum. In het dorp zijn genoeg tapasbarretjes en leuke restaurants om van de Spaanse keuken te genieten.

La Mata

La Mata ligt 5 kilometer ten noorden van Torrevieja en is vooral bekend vanwege de zoutmeren die er vlakbij liggen en de zes kilometer lange, witte stranden die jaar op jaar zijn bekroond met de blauwe vlag voor schoon water en goed onderhouden strand met tal van voorzieningen zoals ligbedden, eerste hulp en sanitaire voorzieningen. Ook in het hoogseizoen is het goed toeven op de stranden hier. Die van het nabijgelegen Torrevieja zijn dan veel voller. Het plaatsje zelf heeft nog echte Spaanse charme. De geschiedenis van La Mata is getekend door de nabijheid van de zoutmeren. Dat van La Mata is groen-blauw, terwijl het meer van Torrevieja roze kleurt. Je kunt er prachtig wandelen en picknicken met een fraai uitzicht over de vlakte waar je tal van watervogels, waaronder flamingo’s, kunt spotten. In het gemoedelijke plaatsje is het goed toeven op een terrasje op het kerkplein. Je kunt naar Guardamar of naar Torrevieja wandelen en fietsen over de nieuw aangelegde fietspaden.

Torrevieja

Torrevieja is een van de populairste dorpen langs deze kust en ook deze plaats dankt een deel van haar roem aan de zoutmeren Laguna Salada de la Mata en Laguna Salada de Torrevieja. Het zijn de grootste zoutmeren van Europa en vormen samen een beschermd natuurgebied. Het meer bij Torrevieja is roze door een bacterie die in het zeer zoute water leeft. Daarbij groeit er in bepaalde jaargetijden een alg die ook een roze kleur tot gevolg heeft. Voor gezinnen met kinderen is Torrevieja ideaal. Er zijn veel voorzieningen waaronder het Flamingo waterpark, je kunt een bezoek brengen aan een onderzeeër in de haven en vanuit diezelfde haven maak je boottochtjes of kun je een bezoek brengen aan het eilandje Tabarca. Een lange pier in zee biedt je de mogelijkheid Torrevieja vanuit een ander perspectief te bewonderen. In het centrum zijn veel restaurantjes en gezellige terrasjes waar je aan het eind van een stranddag even heerlijk kunt zitten.  

Orihuela – Costa

In het mooie historische centrum van Orihuela hielden ooit nog de katholieke koningen hun hof. Het aristocratische verleden is op verschillende plekken dan ook nog goed te zien. Zo tref je er veel 17e en 18e eeuwse stadspaleizen aan. Het Teatro Circo is prachtig gerestaureerd en hetzelfde geldt voor de drie middeleeuwse kerken in de bijzondere Catalaans-gotische stijl. Erg bezienswaardig is het barokke Colegio de Santo Domingo. Orihuela heeft verder een bruisend nachtleven, dat je vooral aantreft in en rond de c/Duque de Tamames, c/Castellón en de c/Valencia. Buiten de stad ligt de enorme discotheek Thamesis.

Pilar de la Horadada

Dit plaatsje ligt iets in het binnenland op twintig kilometer ten zuiden van Torrevieja. Het is er aangenaam toeven voor zowel jong als oud. Op elke vrijdag is er een drukke boerenmarkt waar veel mensen uit de weide omtrek op afkomen. Hier vind je naast groente,fruit, kaas en noten ook kleding en handgemaakte spullen. Ook Pilar kan al bogen op een lange geschiedenis gezien de ligging bij de Via Augusta als Romeinse handelspost. Later werd het stadje ingenomen door de Moren tussen de 8e en 13e eeuw. Vanuit de Torre de la Horadada, gebouwd in de 15e eeuw, werden talloze aanvallen van piraten geweerd. Het mooie strand is vier kilometer lang en voor duikers ligt er nog een scheepswrak ter exploratie voor de kust.

Los Alcazares

Temidden van de vrij toeristische plaatsen langs Mar Menor is Los Alcázares nog behoorlijk authentiek en erg idyllische gebleven. Het ligt prachtig aan de Mar Menor en vanaf hier is je zicht op de spiegelende binnenzee dan ook het mooist. Aan de overkant zie je de hoogbouw op de landtong La Manga die in de verte wat doet denken aan Miami Beach. De binnenzee is ondiep en dus uiterst geschikt voor kleine kinderen. Ook kun je er vroeg in het jaar al zwemmen omdat het water al snel op temperatuur is.

Nieuw leven in Spanje?

Overweeg je om een nieuw leven in Spanje te beginnen of om er te investeren in een tweede woning en trekt de Zuid-Spaanse oostkust, dan is Casa Las Dunas dé Nederlandstalige specialist in onroerend goed in dit gebied. Het is een betrouwbaar makelaarskantoor dat al sinds 1997 in Spanje is gevestigd en over een ruim aanbod beschikt aan bestaande en nieuwbouwwoningen. Wil je zelf een huis bouwen, dan werkt Casa las Dunas nauw samen met een eigen team van aannemers en architecten om samen tot je droomhuis te komen. Klik hier voor meer informatie en contactgegevens. Casa Las Dunas is Mondi approved.

Dit vind je misschien ook leuk