Nederlander opgepakt in Spanje rond nieuw paardenvleesschandaal

door admin
Nederlander opgepakt in Spanje rond nieuw paardenvleesschandaal

Arrestaties werden verricht in zestien Spaanse provincies Alicante, León, Lugo, Ourense, Asturias, Palencia, Pontevedra, Toledo, Badajoz, Cáceres, Cantabria, Ciudad Real, A Coruña, Segovia, Valencia y Zamora. Slachthuizen werden binnengevallen en ook werden arrestaties verricht in fokkerijen. De Spaanse Guardia Civil wordt in deze operatie ‘Gazel’ bijgestaan door Europol en onder meer de politie in Nederland.

De Spaanse politie vermoedt dat de Nederlander leider is van een grote bende die zieke en gestolen paarden slachtte en het vlees vervolgens doorverkocht aan bedrijven via waar het uiteindelijk in de voedselketen terechtkwam in onder meer Nederland, België, Italië, Roemenië en Frankrijk. Paarden werden onder meer gestolen in Portugal. Naast de gestolen paarden zouden ook paarden zijn geslacht die bestemd waren voor wedstrijden en voor de hobby.

Jan F. werd in 2013 al opgepakt in Nederland en daar veroordeeld vanwege de illegale handel in paardenvlees. Hij verkocht met zijn bedrijf duur halalvlees dat in werkelijkheid paardenlvees was. Ook zou hijrundvlees hebben vermengd met het veel goedkopere en illegale paardenvlees, zonder op het etiket te vermelden dat ook paardenvlees in het gerecht werd verwerkt. Zo kon hij in totaal 2,6 miljoen euro winst in zijn zak steken met de handel van zijn bedrijf Draap, het omgekeerde van paard.

Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is er vooralsnog geen concrete informatie dat het verdachte vlees in Nederland op de markt is gekomen. 

Lees hier over een eerder schandaal rond paardenvlees in Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk